• Etusivu
  • Seura
  • Kilpailu- ja kenttätoimikunta

Jäsentiedote 26.7.2020

Hyvä KuuG:n jäsen,
tällä kertaa kolme asiaa:
1. Alkavan viikon ohjelma
2. Hieman mennyttä
3. Vähän kilpailu- ja tasoitusasiaa

1. Alkavan viikon ohjelmasta löytyvät tietenkin kesän jokaviikkoiset tapahtumat:
- Naisten ilta tiistaina 28.7.2020 klo 17:00. Aluksi on ohjelmassa pro Raimon harjoitustuokio. Aiheena ovat pitkät lyönnit - ja vielä hieman pidemmälle. Kello 18 alkaen jatketaan pelailua teemalla Mulligan. Runsasta osanottoa toivotaan!
- Senioreiden Keskiviikkokisailu 29.7. kerännee tämänvuotiseen tapaan senioreita tuollaiset 15-25 kpl. Ensimmäiset lähdöt ovat 10.00. Ole siis paikalla viimeistään 09.45. Jos pelioikeutesi on kunnossa, voit tulla suoraan mäen päälle Breikin edustalle.

- Keskiviikkona 29.7. ovat myös junnutreenit alkaen 16.30 ja 18.00. Tarkempia tietoja saa Akilta sähköpostitse Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen. tai puhelimitse 040 7615602.

- Lauantaina 1.8. pelataan Petäjäkankaan kentällä uusi kilpailu eli Ravintola Talonpöytä Open lisänimikkeellä KESÄN MAUKKAIN GOLFKISA. Palkintojen lisäksi arvontaa!! Mukaan pyritään saamaan myös seuraavan päivän eli sunnuntain kahden kilpailun osanottajia "harjoituskierrokselle":

- Sunnuntaina 2.8. alkaen klo 10.00 on vuorossa kaksi erillistä kilpailua, jotka myös vaativat erilliset ilmoittautumiset. Sama kilpailusuoritus kuitenkin hyväksytään kumpaankin kilpailuun. Samoin yksi kilpailumaksu riittää. Perinteiseen senioreiden LappiCup Open -osakilpailuun ilmoittaudutaan KuuG:n kutsun mukaisesti perjantaina 31.8. klo 18.00 mennessä  ja Suomen Golfsenioreiden pohjoisen scratch-tourin kilpailuun tiistaina 28.7. klo 18.00 mennessä SGS:n kotisivujen golfboxin kautta.

Muistathan, että kotisivuiltamme osoitteesta kuusamogolf.fi löytyvät käytyjen kilpailujen tulokset ja myös kilpailukalenteri ilmoittautumisohjeineen. Nähtävänä ovat myös kuusamolaisten osallistumiset muualla käytyihin kilpailuihin mikäli tiedot ovat tavoittaneet allekirjoittaneen.

2. Kenttämme käyttö on kuluneen alkukauden ollut selvästi suurempaa kuin vuonna 2019, vaikka varsinaisia pelipäiviä on tähän asti ollut 7 vähemmän kuin viime vuonna.. Lähtöjen kokonaismäärä on tänä vuonna ollut 20% suurempi ja vieraspelaajien osalta selvästi yli 60%. Omatkin jäsenemme ovat pelanneet noin 10% enemmän kuin viime vuonna. Positiivinen kehitys johtunee korona-pandemiasta, joka on toisaalta vähentänyt ulkomaanmatkailua ja toisaalta lisännyt kotimaanmatkailua. Myös HCR:n aktiivinen markkinointi ja sosiaalisessa mediassa levinnyt positiivinen kirjoittelu ovat edistäneet tilannetta.

3. Viikko sitten kirjoitin pelaajien velvollisuudesta itse vahvistaa lähtönsä netissä. Selvää parannusta on ollut havaittavissa, mutta parannettavaa on vieläkin.

Yllättävää on kuitenkin se, että kilpailujen ja tasoituskierrosten yhteydessä on ollut havaittavissa tietämättömyyttä / välinpitämättömyyttä golfin sääntöjen ja toisaalta myös oman kenttämme paikallissääntöjen noudattamisesta. Kun tasoituskierrosten pelaamista on tälle vuodelle huomattavasti helpotettu, on jokaisen pelaajan ja merkkarin velvollisuus tarkistaa, että sääntöjä noudatetaan. Jos et totuta itseäsi noudattamaan sääntöjä harjoituskierroksella, voi sitten tosipaikan tullen helposti tapahtua vahinkoja.

Yleisimmät virheet tapahtuvat "tupsuttamisen" tai pallon siiirtämisen yhteydessä ruohottomalta ruoholliselle alueelle. Jokaisen tulee muistaa, että AINA KUN PALLO NOSTETAAN maasta kesken väylän pelaamisen, se tulee EHDOTTOMASTI ensin MERKITÄ. Seuraamukset on selvästi mainittu golfin säännöissä eivätkä ne ole mukavia pelaajan kannalta!

Kentällä on myös useilla väylillä droppausalueita (DZ), joiden käytössä on havaittu epäselvyyksiä ja laiminlyöntejä. Jokaisen pelaajan on syytä ottaa kierrokselle lähtiessään Breikistä mukaansa paikallissäännöt, vaikka itse uskoisikin tietävänsä / muistavansa oikeat toimintatavat. Vähänkin epävarmoissa tilanteissa on helppo tarkistaa oikea menettelytapa. Paikallissääntöihin voi myös tutustua kotisivuillamme, josta ne voi myös tulostaa itselleen.

Myös estealueiden vaikutus pelaamisen jatkamiseen on joskus kiperähkö ratkaistavaksi. Perussääntöhän on, että pallo lyödään sieltä missä se on. Jos se on mahdotonta, jatketaan kohtuullisen yksinkertaisten sääntöjen mukaan. Jokaisen on syytä harjoituskierroksenkin yhteydessä toimia sääntöjen mukaisesti, jotta asiat menevät sitten tosipaikankin sattuessa oikein. Nykyiset säännöt ovat voimassa jo toista pelikautta, mutta epäselvyyksiä tuntuu vieläkin olevan runsaasti.

Hymyillään kun tavataan, eikö niin.

Jukka
sihteeri / KuuG

Uusi WHS-tasoitusjärjestelmä

 

Maailmanlaajuinen tasoitusjärjestelmä WHS on astunut voimaan 19.2.2020

Tähän alkuun pelaajaa koskevat oleellisimmat asiat uudesta käyttöön tulevasta / tulleesta WHS-tasoitusjärkestelmästä: WHS on otettu Suomessa käyttöön 19.2.2020 alkaen.
- Samalla uudistuu eBirdie -sovellus, joka pelaajan on päivitettävä 19.2. jälkeen uuteen versioon ennen kuin uusi tasoitus ja kaikki sovelluksen uudet ominaisuudet ovat käyttettävissä.
- Nexgolf on ilmoittanut, että sen osalta uudet tasoitukset saattavat näkyä vasta pienellä viiveellä.

1. Aiemmin laskenta perustui päättyneen kierroksen bogipisteisiin, nyt lyöntimääriin siten, että laskennassa huomioidaan 20 viimeisen kierroksen 8 parasta, joiden keskiarvo on uusi tarkka tasoitus.
2. Aiemmin uusi tasoitus oli pelaajan itsensäkin heti kierroksen jälkeen helposti laskettavissa, nyt täytyy täyden varmuuden saamiseksi odottaa seuraavaan päivään. Tämä johtuu siitä, että laskennassa huomioidaan PCC eli Playing Conditions Calculation (siis peliolosuhteet, joista aiemmin käytettiin lyhennettä CBA (=Computed Buffer Calculation). Tuo PCC puolestaan määräytyy kyseisellä kentällä kyseisen vuorokauden aikana pelattujen tulosten tasosta verrattuna ao pelaajan tasoitukseen. Siis jos on tullut paljon huonoja kierroksia, saa pelaaja hieman hyvitystä. Jotta kaikki sujuisi ohjeiden ja paragraafien mukaan, on siis pelaajan syytä jättää tasoituskorttinsa heti kierroksen jälkeen tai vaihtohtoisesti kirjata se itse sähköisesti saman päivän aikana. 
3. Aiemmin oli käytössä 5 eri tasoitusryhmää, joissa tasoituksen lasku oli eri suuruinen. Nyt tasoitusryhmät ovat poistuneet, joten kaikilla pelaajilla nousu ja lasku perustuu tuohon 20 viimeisen kierroksen 8 parhaan keskiarvoon.
4. Aiemmin tasoituskierrokseen vaadittiin joko 9 tai 18 reiän kierros, joka piti ilmoittaa etukäteen pelivarauksen yhteydessä. Nyt kierrokseen voi sisältyä 9 tai 10-18 reikää. Siis esimerkiksi 14 reiän kierros voidaan rekisteröidä tasoituskierrokseksi eräin edellytyksin. Tasoituskierros pitää ilmoittaa etukäteen merkkarille samoin kuin pelattava reikämäärä.
5. Maksimitasoitus on edelleen 54, mutta aiempaa 36-rajaa ei enää ole. Nyt tasoitus voi siis nousta ja laskea vapaasti välillä 0 - 54.

Golfia pelataan maailmanlaajuisella tasoitusjärjestelmällä vuodesta 2020 alkaen. Muutos on merkittävä, sillä aiemmin on ollut käytössä kuusi järjestelmää. Suomessa uusi järjestelmä on otettu käyttöön 19.2.2020.

Pelaajan ei tarvitse tehdä mitään, vaan siirtyminen tapahtuu automaattisesti.

Suurin muutos suomalaisille on, että eri tasoitusryhmät poistuvat ja kaikkien tasoitus lasketaan samaan tapaan keskiarvolaskentana. Laskennassa huomioidaan 20 viimeisintä tasoituskierrosta, joista lasketaan kahdeksan parhaan kierroksen keskiarvo. Tasoitus voidaan laskea myös pienemmästä kierrosmäärästä, ja uusille tai golfin pariin palaaville pelaajille riittää yksi kierros.

Muutos vaikuttaa golfareihin eri tavoin – osalla tasoitus pysyy samana, osalla nousee ja joillain laskee. Kaikki kuitenkin saavat tasoituksen.

Siirtyminen tapahtui automaattisesti tietojärjestelmien toimesta 19.helmikuuta, jonka jälkeen uusi tasoitus on näkyvissä seurajärjestelmissä ja eBirdie-sovelluksessa.

Lisää joustavuutta
Keskiarvolaskentaan perustuva järjestelmä on entistä joustavampi ja reagoi nopeammin pelaajan tason muutokseen. Nyt jokainen voi pelata tasoituskierroksen perinteisten 9 ja 18 reiän lisäksi myös 10-17 väylän mittaisena – eli jos ehtii vain 14 väylää ennen pimeän tuloa, lasketaan tasoitus sen perusteella. Tasoitukset ovat myös vertailukelpoisia missä päin maailmaa tahansa.

Ajantasaisen tasoituksesi ja tasoitushistoriasi näet eBirdie-sovelluksestasi. Lisätietoa ja latausohjeet Golf.fi-sivuilla.

WHS:N PERUSASIOISTA
WHS on keskiarvojärjestelmä.
Tasoituksesi on kahdeksan parhaan tuloksesi keskiarvo 20:stä viimeisestä rekisteröidystä kierroksestasi. Näet tarkan tasoituksesi eBirdie-sovelluksesta 19. helmikuuta 2020 alkaen.

Suurin mahdollinen tasoituksesi on 54. Aiempi rajoitin, joka esti tasoituksen nousemisen yli 36, poistuu. Tämä koskee kaikkia golfareita.

Tasoitusryhmät poistuvat. Kaikki golfarit voivat rekisteröidä tasoituskierroksia kierroksista, jotka voivat olla lyhimmillään 9 reikää.

Tasoituslaskentaa ei enää suoriteta pistebogeyna, vaan tulokset perustuvat lyöntimääriin. Lyöntimääriin sovelletaan kuitenkin samoja periaatteita kuin pistebogey-laskentaan. Kilpailuissa voi edelleen olla pistebogey-sarjoja.

Ei rekisteröitymistä etukäteen. Sinun ei tarvitse rekisteröidä kierrosta etukäteen. Riittää, että kerrot merkitsijälle ja pelaat sääntöjen mukaan.

Hyväksytyt pelimuodot. Jotta kierroksesi hyväksytään tasoituskierroksena, pelimuodon tulee olla lyöntipeli, pistebogey, maksimitulos tai Par/Bogey.

UUDEN JÄRJESTELMÄN HYÖTYJÄ
Oikeudenmukaisempi.
Maailmanlaajuisen tasoitusjärjestelmän (WHS) keskiarvolaskenta reagoi ketterämmin muutoksiin ja heijastaa paremmin nykyistä pelitaitoasi kuin aikaisempi järjestelmä, joka keskittyi parhaimpiin kierroksiisi.

Lyhyempiä kierroksia. Uudessa tasoitusjärjestelmässä kaikkien golfarien, tasoituksesta riippumatta, on mahdollista rekisteröidä tasoituskierroksia aina 9-reiän kierroksista alkaen. Tämä sopii erityisesti heille, jotka ajankäytön vuoksi suosivat lyhyempiä kierroksia.

Maailmanlaajuisuus. WHS yhdistää golfaavan maailman tehden tasoituslaskennan perusperiaatteista samat ympäri maailman. Esimerkiksi ulkomailla pelatessasi muista maista olevien golfarien kanssa teidän tasoituksenne lasketaan samoin perustein.

Kolme tavallista kysymystä
”Mitä tasoitukselleni tapahtuu siirtymässä?”
On vaikea tarkasti ennustaa, kuinka uusi maailmanlaajuinen tasoituksesi tulee vastaamaan nykyistä EGA-tasoitustasi. Tasoitus voi muuttua korkeammaksi tai matalammaksi, mutta se voi myös pysyä ennallaan.

Pelaajat, joiden tasoitus on ollut viime aikoina nousussa, saavat yleisesti ottaen nykyiseen tasoitukseen verrattuna korkeamman WHS-tasoituksen.

Tasoitusjärjestelmä on aina riippuvainen syöttämistäsi kierroksista. Jos sinulla on tapana rekisteröidä sekä huonot että hyvät tasoituskierrokset, sinulla on todennäköisesti hyvin todenmukainen tasoitus pelitaitoosi nähden. Siinä tapauksessa muutoksen voi olettaa pysyvän maltillisena, kun saat uuden tasoituksesi.

”Mitä tapahtuu, kun minulla on vähemmän kuin 20 rekisteröityä tasoituskierrosta siirtymään mennessä?”
Siinä tapauksessa keskiarvo lasketaan niistä tasoituskierroksista, joita sinulla on tasoitusrekisterissä. Mukaan otettavien tasoituskierrosmäärä määräytyy siihen tehdyn taulukon mukaisesti. Jos tasoituskierrosten määrä on lähellä nollaa, säädetään tasoitusta yhdellä tai kahdella lyönnillä. Jos sinulla on tasoitusrekisterissäsi alle 20 kierrosta, järjestelmä lisää sinulle yhden keinotekoisen kierroksen, joka vastaa sinun nykyistä EGA-tasoitus + 2 lyöntiä. Sitä käytetään osana laskentaa ja sen tarkoituksena on tasoittaa tasoituksen liian suurta vaihtelua tasoituskierrosten määrän ollessa vähäinen.

Jos osaltasi ei ole saatavilla tasoituskierroksia, laskentajärjestelmä ja keinotekoinen tasoituskierros varmistavat, että uusi WHS-tasoituksesi tulee olemaan sama kuin nykyinen EGA-tasoituksesi.

”Miksi tasoitukseni nousi hyvän kierroksen jälkeen?”
Tämä on keskiarvolaskennassa mahdollista, mutta harvinaista. Toisaalta yhden tai useamman huonon kierroksen jälkeen tasoitus voi edelleen pysyä samana tai jopa parantua – riippuen millainen kierros ”tippuu” pois kahdenkymmenen viimeisen joukosta.

Lisätietoja ja yhteystiedot
Lisätietoja, esimerkkejä ja vastauksia tavallisimpiin WHS-kysymyksiin Golf.fi-sivuilta: https://golf.fi/pelaajalle/tasoitusjarjestelma/whs-world-handicap-system-2020/ ja Golfliiton Youtube-kanavalla https://www.youtube.com/watch?v=cu8alAQHAqE&list=PLNCdYMpH23OFmP8fXqOws-Fnlhr1aAbXg

Uudet seuratuomarit

Lauantaina 13.4.2019 suoritetussa seuratuomaritutkinnossa on hyväksytty alla mainitut Kuusamo Golf ry:n jäsenet, jotka siis nyt ovat saavuttaneet Suomen Golfliiton seuratuomaripätevyyden:

Aikkila, Marja-Leena
Leinonen, Alpo
Määttä, Raimo
Pohjola, Matti
Tahkola, Tauno
Tarjanne, Jukka
Ylisoivio, Pekka
Ylisoivio, Tuula
Virranniemi, Hannu
Välimaa, Ritva
Warpenius, Tarja
Wedman, Riitta

Yhteystiedot

CADDIEMASTER
Tropiikin vastaanoton yhteydessä
caddie@kuusamogolf.fi
puh. 0400 215341

KUUSAMO GOLF ry
Kylpyläntie 4, 93600 KUUSAMO
Kaikki kilpailuihin liittyvät asiat hoidetaan
alla olevin yhteyksin
toimisto@kuusamogolf.fi
puh. 0400 215552

 

       Kuvia

Aukioloajat

Caddiemaster toimii 24/7 Tropiikin vastaanoton yhteydessä.