Uusi WHS-tasoitusjärjestelmä

WHS = WORLD HANDICAP SYSTEM

YLEISTÄ

Uusi maailmanlaajuinen tasoitusjärjestelmä otetaan Suomessa käyttöön 19. päivänä helmikuuta 2020. Uudessa järjestelmässä tasoituksen laskenta siirtyy seurajärjestelmistä Golfliitolle. Seurajärjestelmät lähettävät tasoituskierrosten tiedot Golfliiton eBirdie -palveluun, joka laskee niiden perusteella WHS:n mukaiset tasoitukset pelaajille.

Tähän asti vuodenvaihteessa suoritettua tasoitustarkastusta ei enää suoriteta, koska uusi järjestelmä perustuu aina 20 viimeisen kierroksen tuloksiin ja koskee kaikilla eri tasoituksilla pelaavia samalla tavalla.

Jos ja kun pelaajalla ei ole tilastoissa 20 tasoituskierrosta, järjestelmä lisää tuloksiin automaattisesti kierroksia siten, että laskelma voidaan suorittaa.

Tasoituskierroksen pelaaminen 9 reikäisenä (etu- tai takaysi) on nyt mahdollista tasoituksen suuruudesta huolimatta. Järjestelmä lisää automaattisesti puuttuvan puoliskon, mutta ei kuten aiemmin 18 bogipistettä vastaavana, vaan yhtä lyöntiä huonompana.

Lisäyksenä ja tarkennuksena edelliseen todettakoon: Pystyt rekisteröimään kaikki kierrokset, joissa olet pelannut vähintään 9 reikää. Sekä kokonaiset 18-reikäiset, mutta myös 9-reikäiset, 12-reikäiset tai mitkä tahansa 9–17 reikäiset kierrokset ovat tasoituskelpoisia niin kauan kun olet pelannut ne tuloskortin mukaisessa järjestyksessä. Täytät vain tulokset niille rei’ille jotka olet pelannut ja järjestelmä laskee loput. Edellytyksenä on, että ilmoitat merkkarille etukäteen, kuinka monta reikää aiot pelata.

Kenttäkohtaiset slope-taulukot muuttuvat siten, että ne lasketaan yhden desimaalin tarkkuudella myös välille 36,1 – 54,0.

PELAAJAN KANNALTA OLEELLISET TIEDOT
Tuloskorttiin on tehtävä merkinnät aivan kuten ennenkin (käytetty lyöntimäärä on merkittävä reikäkohtaisesti). Maksimimerkintänä voi tasoituskierroksilla käyttää esimerkiksi lukua 10, koska järjestelmä muuttaa ylisuuren luvun luvuksi, jolla nykyjärjestelmän mukaan saisi 0 bogipistettä.

  • Tasoituskierrosta ei tarvitse ilmoittaa ajanvarauksen yhteydessä. Tasoituskierroksen pelaamisesta on kuitenkin ilmoitettava merkkarille ennen kierroksen alkua, jotta tämä voi seurata palaajan sääntöjen mukaista toimintaa.
  • Merkkarin ei tarvitse pelata, mutta hänen tulee tuntea golfin säännöt.
  • Tasoituskierros on syytä kirjata nexgolfiin pelipäivänä alla selvitettävästä syystä.

 

TASOITUKSEN LASKEMINEN

Tasoitusta laskettaessa otetaan huomioon 20 viimeistä tasoituskierrosta (tietenkin kilpailukierrokset mukaan lukien), joista määritetään 8 parhaan kierroksen keskiarvo pyöristettynä yhden desimaali tarkkuuteen. Tämä on siis uusi tarkka tasoituksesi.

  • Uusi tasoitus päivittyy järjestelmään yön yli seuraavaksi päiväksi, koska kenttäkohtainen olosuhdekorjaus (PCC = Playing Condition Calculation)(peliolosuhteetk kenttäolosuhteet, kentän asettelu) saattaa vaikuttaa tulokseen. Aiempi kilpailukohtainen olosuhdekorjaus CBA = Computed Buffer Calculation) poistuu käytöstä ja se korvataan siis kenttä- ja päiväkohtaisella PCC-korjaukselle. Se lasketaan samalla kentällä samana päivänä jätettyjen tuloskorttien perusteella, joten kierroksen lopputulos saattaa poiketa kierroksen aikana lasketusta tuloksesta. Näin ollen poikkeuksellisen huonona pelipäivänä saavutetut tulokset saattava hieman parantua yön aikana. Ja tietenkin myös päinvastoin. Päivälle tarvitaan kuitenkin vähintään 8 tasoituskorttia, jotta PCC ei poikkeaisi lukemasta 0.
  • Laskentamenetelmä saattaa myös päätyä siihen, että tasoitus nousee vaikka pelitulos olisi käytettyä tasoitusta parempi. Näin käy, jos sijalla 20 ollut tulos, joka siis tippuu pois, on parempi kuin nyt saavutettu! Näin siis tuon 20 kierroksen 8 parhaan kierroksen keskiarvo nousee.
  • Tilanne on siis se, että välittömästi kierroksen jälkeen ei aina pysty suoraan sanomaan, miten tasoitus mahdollisesti on muuttunut. Tai ainakin se edellyttää oman tasoitushistorian tarkkaa tuntemista ja muistamista sekä edellä mainitun PCC:n oikeata arvaamista.

MUUTA HUOMIOON OTETTAVAA

  • Tasoitusryhmät poistuvat käytöstä, koska tasoitusmuutokset eivät enää perustu vain yhden kierroksen tuloksiin kuten aiemmin.
  • Kilpailuissa voidaan tietenkin edelleen pelata eri sarjoissa tasoituksen perusteella.

Tarkempia tietoja saat mm. alla olevista sivustoista

Käyrät osoittavat miten eritasoisten ja eri määrän tasoituskortteja jättävien pelaajien tasoitukset todennäköisesti tulevat muuttumaan. Yleispiirteenä voidaan todeta, että erot ovat riippuvaiset tasoitushistorian pelien lukumäärästä ja tuoreudesta. Mitä tuoreempia ne ovat ja mitä lähempänä 20 tulosta pelaajalla on kirjattuna, sitä paremmin 20.2.2020 voimaan tuleva WHS-tasoituksesi vastaa vanhaa EGA-tasoitusta. -- Pienellä tasoituksella pelaavien tasoitukset joko alenevat tai pysyvät ennallaan -- Keskisuurella tasoituksella pelaavien tasoitukset säilyvät ennallaan tai nousevat hieman -- Suuremmalla tasoituksella pelaavien tasoitukset nousevat.

-- Täältä löydät tarkempia ohjeita ja selvityksiä WHS:n toteutuksesta. Kannattaa lukea, mutta ei sotkea omia ajatuksiaan.

 

HUOM HUOM HUOM

Tämä info-paketti perustuu pääosin WHS-koulutuksessa Oulussa 20.11. saatuun informaatioon ja tässä selvityksessä mainittuihin Golfliiton nettisivuihin . Jos havaitset virheellisyyksiä, ottanet yhteyttä (0405282819 tai Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.), kiitos.

Yhteystiedot

KUUSAMO GOLF ry
Kylpyläntie 4, 93600 KUUSAMO

caddie@kuusamogolf.fi 

Kuusamo Golf ry
toimisto@kuusamogolf.fi

 

 

       Kuvia

Aukioloajat

Caddiemaster- palvelut ja Breikki on suljettu 1.10.2019 alkaen talven ajaksi