• Etusivu
  • Seura
  • Tiedotus- ja markkinointitoimikunta

Hannu V:n juttu KoillisSanomissa

Oheinen Hannu Virranniemen kirjoitus on julkaistu KoillisSanomissa 5.4.2018.

Golfin historiaa

Golf on peli, jonka historia kantaa huomattavan kauas, jo satoja vuosia sitten eri kulttuureissa eri puolilla maailmaa on pelattu golfin tapaisia pelejä joissa tarkoituksena on ollut lyödä jonkinlaista palloa jonkinlaisella mailalla reikään mahdollisimman vähillä lyönneillä. Golfin yksinkertainen perusajatus on sama vielä nykyisinkin. Ensimmäiset kirjalliset maininnat golfin pelaamisesta ovat Skotlannista 1400-luvulta. Golfin suosion noustessa, lähinnä Brittein saarilla, tuli tarve yhtenäistää eri kentillä käytetyt erilaiset kirjoittamattomat säännöt. Vuonna 1754 perustettiin St. Andrewsin kaupunkiin Skotlantiin maailman tunnetuin golfseura The Royal and Ancient Golf Club. Sen johdolla eri kentillä käytössä olleita sääntöjä yhtenäistettiin ja täyden golfkierroksen pituudeksi sovittiin, vielä nykyisinkin voimassa oleva, 18 reikää. Nämä säännöt ovat vielä nykyistenkin sääntöjen perustana, toki kehitystä on tapahtunut.

Golf Suomessa

Suomen ensimmäinen golfseura, Helsingin Golfklubi, perustettiin vuonna 1932. Seurojen lukumäärä ja harrastajamäärät kasvoivat kuitenkin melko hitaasti aina 1980-luvulle asti, jolloin todellinen ryntäys golfkentille alkoi. Tämän jälkeen kenttien määrä on tasaisesti lisääntynyt ja nyt niitä on jo yli 130 ja niissä on jäseniä yhteensä yli 140 000. Parin viime vuosikymmenen aikana suomalaisesta golfista on kehittynyt peli jonka harrastajajoukko kattaa kaikki Suomen väestöryhmät. Pelinä golf poikkeaa monista muista lajeista siinä, että harrastajatasolla, tasoitusjärjestelmän avulla, periaatteessa kaikki, hyvinkin eritasoiset, pelaajat voivat kilpailla tasavertaisesti samassa kilpailussa. Peli sopii hyvin niin nuorille kuin vanhemmillekin, miehille ja naisille. Suomen Golfliitto ry perustettiin vuonna 1957. Golfliitto toimii, kuten muutkin suomalaiset urheilun lajiliitot, Suomen golfseurojen valtakunnallisena keskusjärjestönä ja alueiden toiminnallisena yhdyssiteenä. Seuratasolla golf-toiminta siihen liittyvine koulutuksineen ja valmennuksineen sekä kilpailutoimintoineen toteutuu pääasiassa jäsenten talkootyönä.

Golf Kuusamossa

Ruka-Golf ry perustettiin 1989 ja Rukan 9-reikäinen kenttä valmistui 1992. Pelaaminen jatkui Rukalla aina syksyyn 2013 asti. Seuran nimi muutettiin Kuusamo Golf Ry:ksi keväällä 2014 pelaamisen siirryttyä uudelle kentälle Petäjälammen maastoon. Seuran jäsenmäärä oli tuolloin 472. Lähes puolet seuran jäsenistä asuu muualla kuin Kuusamossa. Viime kaudella Kuusamossa asuvat, seuran 271 jäsentä, pelasivat yhteensä 4018 kierrosta. Keskimäärin kierroksia kertyi 15/jäsen. Aikaa tuon kierrosmäärän pelaamiseen kului pelaajalle keskimäärin 68 tuntia. Vieraspelaajien kierrosmäärä viime kaudelta oli 2587. Vieraspelaajia kävi pelaamassa kentällämme yhteensä 118 eri golfseurasta. Määrä on erittäin hyvä, kun ottaa huomioon Kuusamon sijainnin.

Golf harrastuksena

Golfin aloittaminen on helppoa. Kaikissa seuroissa järjestetään ns. Green Card koulutuksia jossa käydään läpi golfin pelaamiseen ja sääntöihin sekä golf-etikettiin liittyviä asioita. Kurssin kesto on muutamia tunteja ja kurssin lopuksi suoritetaan loppukoe. Kortin suoritettuaan pelaaja voi liittyä jäseneksi valitsemaansa seuraan ja aloittaa pelaamisen. Golf liikuntamuotona on hyvin terveellinen harrastus. Suhteellisen pitkäkestoinen ja matalla sykkeellä suoritettu golf-kierros 2-3 kertaa viikossa on mainiota terveysliikuntaa. Täyden golf-kierroksen kesto on keskimäärin n. 4 tuntia ja kävelyä sen aikana tulee reilut 9 - 10 km. Tutkimusten mukaan pelaaja kuluttaa kierroksen aikana 1200 – 2000 kcal. Golfin vaikutusta verenpaineeseen ja veren rasvakoostumukseen on myös tutkittu ja on todettu myönteisiä vaikutuksia hyvän ja huonon kolesterolin määrien suhteessa. Golf on myös hyvin sosiaalinen harrastus, nelituntinen kävelyretki kauniissa ympäristössä samanhenkisessä seurassa on rentouttava tapa viettää kesäinen päivä.

Kuusamo Golf Ry:n nykyinen jäsenmäärä on 421 ja heistä Kuusamossa asuvia on lähes 300. Noin puolet jäsenistä on yli 55 vuotiaita, yli 65 vuotiaita on 89. Yli 70 vuotiaita on 38. Alle 21 vuotiaita junioreita on 32. Naisjäseniä on 122 ja miehiä 267 ja junioreita 32. Golfin harrastajien sukupuolijakauma Suomessa on keskimäärin: Miehiä 74 % ja naisia 26 %. Kuusamo Golf Ry:ssä on suhteellisesti hieman enemmän naispelaajia kuin muualla maassa, miehiä 72 % ja naisia 28 %.

Golfkentän tilanne

Kuusamon Golf Oy ajautui konkurssiin viime syksynä. Tällä hetkellä golfkentän tulevaisuus on vielä epäselvä, mutta järkevintä olisi tietenkin se, että golftoiminta jatkuisi edelleenkin Petäjäkankaan kentällä. Keskustelua on käyty Kuusamon Kaupunginhallituksen esityksestä kentän toiminnan jatkumisen suhteen ja se toteutuminen olisi tietysti tervetullut uutinen kuusamolaiselle golfyhteisölle. Toki muitakin vaihtoehtoja on. Sen lisäksi, että golf on mitä parhainta kuntoliikuntaa niin golfkenttä on myös merkittävä lisä Kuusamon kesämatkailulle.

Viimeisten neljän kauden aikana Kuusamon kentällä pelattiin yhteensä 35764 kierrosta, näistä vieraspelaajien kierroslukumäärä oli 10854. Keskimäärin vieraileva golfin harrastaja pelasi 4 kierrosta Petäjäkankaan kentällä. Vieraspelaajien kokonaismäärä oli yli 2500. 

Vieraspelaajien lukumäärä on ollut kasvussa koko ajan, (lukuun ottamatta viime kesää jolloin vieraiden määrä jäi sateiden vuoksi n. 500 pelaajaan). Pelimaksuja vieraspelaajat maksoivat yhteensä n. 20 000 €. Vieraspelaajat jättivät viime kaudella Kuusamoon pelimaksujen lisäksi keskimäärin n. 300€/henkilö (majoitus, ravintolapalvelut ym), yhteensä siis n. 150 000 €. Lisäksi moni golfinpelaaja tulee Kuusamoon perheineen, joten Kuusamoon jäävä euromäärä on todellisuudessa vieläkin suurempi. Varsinaisen golftoiminnan tuotot viime kaudelta olivat n. 215 000 €. Sisältää mm. sekä Kuusamo Golf Oy:n keräämät pelimaksut ja yhtiövastikkeet sekä sponsoritulot ja Breikki-kahvion myynnit. Tuotot ovat menneet pääasiassa kenttätyöntekijöiden palkkoihin, työkoneiden huoltoon ja polttoaineisiin sekä ruohonsiemeniin ja lannoitteisiin. Lähes kaikki tuotto mikä golftoiminnasta on saatu, on jäänyt Kuusamoon.

Golfin pelaamiseen kriittisesti suhtautuvat kaupunkilaiset uskovat, että golftoimintaa pyöritetään verovaroin. Näinhän asia ei ole, päinvastoin. Ylläolevien lukujen mukaisesti golfharrastuksen myötä Kuusamoon saadaan tuloja enemmän kuin mitä golftoiminnan ylläpitäminen kaupungille maksaa. Toki suuri osa näistä rahoista ei tule suoraan kenttäyhtiölle tai seuralle vaan ne menevät majoitusyrityksille, ravintoloihin ja vähittäistavarakauppoihin. Golfia pidetään myös jonkinlaisena eliittiurheiluna, mutta sitä se ei ole ollut enää vuosikymmeniin. Kuusamo Golf Ry:n jäsenistä, eläkeläiset mukaan lukien, yritysten työntekijöitä ja toimihenkilöitä on n. 60 %. Alle 21 vuotiaita junioreita on 5 %. Yrittäjiä on n. 20 %. Julkistalouden ja –hallinnon työntekijöitä ja toimihenkilöitä sekä viranhaltijoita on 15 %. Golfin pelaamisen aloittaminen on erittäin edullista eikä pelaaminenkaan ole ylivoimaisen kallista.

Tiedoksi vielä, että konkurssiin ajautuneen kenttäyhtiö Kuusamon Golf Oy:n tai seuratoimintaa ylläpitävän Kuusamo Golf Ry:n toimintaa ei ole tuettu Kuusamoin Kaupungin taholta verovaroin.

Golf on kuntoliikuntaa parhaimmillaan kaiken ikäisille kaupunkilaisille. Petäjäkankaan kenttä on kaunis ja luontoon hienosti sopiva ympäristö golfin pelaamiseen.

Hyvää keväänjatkoa kaikille, Ykköstiillä tavataan

Hannu Virranniemi, puheenjohtaja

Kuusamo Golf Ry

Seuran kevätkokous su 25.2.2018

Kuusamo Golf ry:n sääntömääräinen kevätkokous pidetään sunnuntaina 25.2.2018 alkaen klo 18.00 Kuusamon Tropiikissa. Esillä ovat sääntömääräiset asiat. Kahvi- / teetarjoilu. TERVETULOA 

Jäsentiedot 14.11.2017

Hyvät Kuusamo Golf ry:n jäsenet!
Tämän viestin ainoa asia koskee Petäjäkankaan golfkenttää ja sen omistajayhtiötä, Kuusamo Golf Oy:tä. Kuten kaikki tiedämme, ei kentän talous ole viime vuosina ollut parhaassa mahdollisessa kunnossa. Syitä on monia, mutta niitä on turhan käydä läpi tässä yhteydessä. Tulevina päivinä niistä varmasti luetaan lisää lehdistä. Totuus kuitenkin on, että yhtiö on pitkällisten ja vaikeiden neuvottelujen jälkeen itse hakeutunut konkurssiin, joka astunee voimaan kuluvan viikon aikana. Tästä asiakokonaisuudesta tiedottaa tarvittaessa kenttäyhtiön toimitusjohtaja Kyösti Salmirinne.

Seuran kannalta on oleellista, että Kuusamon kaupunki on tämän syksyn ja vuoden neuvottelujen aikana selvästi osoittanut, että sen etujen mukaista on ja että kaupunki tahtoo golfin pelaamisen jatkuvan Petäjäkankaan kentällä. Voimme siis siinä suhteessa kohtuullisen luottavaisina katsoa tulevaisuuteen: Pelaamme jatkossakin Petäjäkankaan luonnonkaunilla kentällä. Kentän omistussuhteet ja toiminnan pyörittämisen käytännön ratkaisut ovat edessä talven aikana ja niistä kerrotaan kun jotain kerrottavaa on.

Konkurssilla ei ole suoranaisia vaikutuksia seuran toimintaan, vaan seura jatkaa toimintaansa entisten suuntaviivojen mukaisesti.


Golfterveisin
Hannu Virranniemi
puheenjohtaja / Kuusamo Golf ry

Jäsentiedote 2.11.2017

Hyvät KuuG:n jäsenet,
seuramme syyskokous pidettiin 29.10.2017 Kuusamon Tropiikin tiloissa. Asialistan tärkeimmät kohdat koskivat alkavaa toimintakautta 1.11.2017 - 31.10.2018: - johtokunnan täydennysvaalit - toimintasuunnitelma - budjetti.

Johtokunnan jäsenet valitaan 2-vuotiskaudeksi. Tällä kertaa olivat erovuorossa varsinaiset jäsenet Heikki Levón ja Joonas Tuovinen. Kumpikin oli ilmoittanut, ettei ole käytettävissä jatkokaudelle. Heidän tilalleen valittiin yksimielisesti 2-kaudeksi 1.11.2017 - 31.10.2019 Tuulikki Aho ja V-P Hokkanen.

Johtokunnassa jatkavat toisen vuotensa
- puheenjohtajana Hannu Virranniemi
- varsinaisina jäseninä vuosi sitten 2-vuotiskaudeksi valitut Marja-Leena Aikkila, Kirsti Ketola, Ritva Välimaa, Aki Karjalainen, Alpo Leinonen, Mikko Luikku ja Jukka Tarjanne.

Varajäseniksi valittiin 1-vuotiskaudeksi 1.11.2017 - 31.10.2018 Anne-Kaisa Olva ja ja Tuula Granroth.
Toiminnantarkastajina jatkavat Esa Niinisalo ja Kari Tauriainen sekä heidän varajäseninään Jouko Juntunen ja Marko Leinonen.

Johtokunta pitää järjestäytymiskokouksensa lähiaikoina päättäen mm. toimikuntien puheenjohtajista ja muusta työnjaosta.


Budjetti ja toimintasuunnitelma hyväksyttiin johtokunnan esittämässä muodossa. Toimintasuunnitelmaa tarkennetaan perinteiseen tapaan kevätkokouksessa, johon mennessä toimikunnat laativat tarkennukset omille toimialoilleen.

SIMULAATTORIKAUSI on hyvässä käynnissä. Syksyn tiettävästi ensimmäinen eagle syntyi eilen, kun Kyösti Salmirinne onnistui Liverpool-kentän väylällä 18 (Par 5 runsaat 400m).

Hyvää loppusyksyä, hyviä harjoituksia ja kunnon ylläpitämistä uuta ulkokautta odoteltaessa.

Yhteystiedot

Kuusamo Golf Ry
Ruskareitti 18
93600 Kuusamo

Ajanvaraus on suljettu 

toimisto@kuusamogolf.fi
caddie@kuusamogolf.fi 

 

       Kuvia

Aukioloajat

Kenttä ja Breikki on suljettu talvikaudeksi alkaen maanantai 2.10.2017.

 

   ruka kuusamo  kuusamo hirsitalot info   polkky strongw nega    nordea  lahitapiola   osuuskauppa  Cumulus    oleary  StaffPoint transparent rgb 01