• Etusivu
  • Pelaamaan
  • Tasoitusjärjestelmä WHS

Uusi tasoitusjärjestelmä WHS

Maailmanlaajuinen tasoitusjärjestelmä WHS astui voimaan 19.2.2020

WHS = World Handicap System

Tähän alkuun pelaajaa koskevat oleellisimmat asiat uudesta käyttöön tulleesta WHS-tasoitusjärkestelmästä: WHS otettiin Suomessa käyttöön 19.2.2020 alkaen.
- Samalla uudistui eBirdie -sovellus, joka pelaajan on päivitettävä 19.2. jälkeen uuteen versioon ennen kuin uusi tasoitus ja kaikki sovelluksen uudet ominaisuudet ovat käyttettävissä.
- Nexgolf on ilmoittanut, että sen osalta uudet tasoitukset saattavat näkyä vasta pienellä viiveellä.

1. Aiemmin laskenta perustui päättyneen kierroksen bogipisteisiin, nyt lyöntimääriin siten, että laskennassa huomioidaan 20 viimeisen kierroksen 8 parasta, joiden keskiarvo on uusi tarkka tasoitus.
2. Aiemmin uusi tasoitus oli pelaajan itsensäkin heti kierroksen jälkeen helposti laskettavissa, nyt täytyy täyden varmuuden saamiseksi odottaa seuraavaan päivään. Tämä johtuu siitä, että laskennassa huomioidaan PCC eli Playing Conditions Calculation (siis peliolosuhteet, joista aiemmin käytettiin lyhennettä CBA (=Computed Buffer Calculation). Tuo PCC puolestaan määräytyy kyseisellä kentällä kyseisen vuorokauden aikana pelattujen tulosten tasosta verrattuna ao pelaajan tasoitukseen. Siis jos on tullut paljon huonoja kierroksia, saa pelaaja hieman hyvitystä. Jotta kaikki sujuisi ohjeiden ja paragraafien mukaan, on siis pelaajan syytä jättää tasoituskorttinsa heti kierroksen jälkeen tai vaihtoehtoisesti kirjata se itse sähköisesti saman päivän aikana.
3. Aiemmin oli käytössä 5 eri tasoitusryhmää, joissa tasoituksen lasku oli eri suuruinen. Nyt tasoitusryhmät ovat poistuneet, joten kaikilla pelaajilla nousu ja lasku perustuu tuohon 20 viimeisen kierroksen 8 parhaan keskiarvoon.
4. Aiemmin tasoituskierrokseen vaadittiin joko 9 tai 18 reiän kierros, joka piti ilmoittaa etukäteen pelivarauksen yhteydessä. Nyt kierrokseen voi sisältyä 9 tai 10-18 reikää. Siis esimerkiksi 14 reiän kierros voidaan rekisteröidä tasoituskierrokseksi eräin edellytyksin. Tasoituskierros pitää ilmoittaa etukäteen merkkarille samoin kuin pelattava reikämäärä.
5. Maksimitasoitus on edelleen 54, mutta aiempaa 36-rajaa ei enää ole. Nyt tasoitus voi siis nousta ja laskea vapaasti välillä 0 - 54.

Sitten hieman tarkempaa tekstiä:

Golfia pelataan maailmanlaajuisella tasoitusjärjestelmällä vuodesta 2020 alkaen. Muutos on merkittävä, sillä aiemmin on ollut käytössä kuusi järjestelmää. Suomessa uusi järjestelmä otetaan käyttöön 19.2.2020.

Pelaajan ei tarvitse tehdä mitään, vaan siirtyminen tapahtuu automaattisesti.

Suurin muutos suomalaisille on, että eri tasoitusryhmät poistuvat ja kaikkien tasoitus lasketaan samaan tapaan keskiarvolaskentana. Laskennassa huomioidaan 20 viimeisintä tasoituskierrosta, joista lasketaan kahdeksan parhaan kierroksen keskiarvo. Tasoitus voidaan laskea myös pienemmästä kierrosmäärästä, ja uusille tai golfin pariin palaaville pelaajille riittää yksi kierros.

Muutos vaikuttaa golfareihin eri tavoin – osalla tasoitus pysyy samana, osalla nousee ja joillain laskee. Kaikki kuitenkin saavat tasoituksen.

Lisää joustavuutta
Keskiarvolaskentaan perustuva järjestelmä on entistä joustavampi ja reagoi nopeammin pelaajan tason muutokseen. Jatkossa jokainen voi pelata tasoituskierroksen perinteisten 9 ja 18 reiän lisäksi myös 10-17 väylän mittaisena – eli jos ehtii vain 14 väylää ennen pimeän tuloa, lasketaan tasoitus sen perusteella. Tasoitukset ovat myös vertailukelpoisia missä päin maailmaa tahansa.

Ajantasaisen tasoituksesi ja tasoitushistoriasi näet eBirdie-sovelluksestasi. Lisätietoa ja latausohjeet Golf.fi-sivuilla.

WHS:N PERUSASIOISTA
WHS on keskiarvojärjestelmä. Tasoituksesi on kahdeksan parhaan tuloksesi keskiarvo 20:stä viimeisestä rekisteröidystä kierroksestasi. Näet tarkan tasoituksesi eBirdie-sovelluksesta (19. helmikuuta 2020 alkaen).

Suurin mahdollinen tasoituksesi on 54. Aiempi rajoitin, joka esti tasoituksen nousemisen yli 36, poistuu. Tämä koskee kaikkia golfareita.

Tasoitusryhmät poistuvat. Kaikki golfarit voivat rekisteröidä tasoituskierroksia harjoituskierroksista, jotka voivat olla lyhimmillään 9 reikää.

Tasoituslaskentaa ei enää suoriteta pistebogeyna, vaan tulokset perustuvat lyöntimääriin. Lyöntimääriin sovelletaan kuitenkin samoja periaatteita kuin pistebogey-laskentaan. Kilpailuissa voi edelleen olla pistebogey-sarjoja.

Ei rekisteröitymistä etukäteen. Sinun ei tarvitse rekisteröidä kierrosta etukäteen. Riittää, että kerrot merkitsijälle ja pelaat sääntöjen mukaan.

Hyväksytyt pelimuodot. Jotta kierroksesi hyväksytään tasoituskierroksena, pelimuodon tulee olla lyöntipeli, pistebogey, maksimitulos tai Par/Bogey.

UUDEN JÄRJESTELMÄN HYÖTYJÄ
Oikeudenmukaisempi
Maailmanlaajuisen tasoitusjärjestelmän (WHS) keskiarvolaskenta reagoi ketterämmin muutoksiin ja heijastaa paremmin nykyistä pelitaitoasi kuin aikaisempi järjestelmä, joka keskittyi parhaimpiin kierroksiisi.

Lyhyempiä kierroksia
Uudessa tasoitusjärjestelmässä kaikkien golfarien, tasoituksesta riippumatta, on mahdollista rekisteröidä tasoituskierroksia aina 9-reiän kierroksista alkaen. Tämä sopii erityisesti heille, jotka ajankäytön vuoksi suosivat lyhyempiä kierroksia.

Maailmanlaajuisuus
WHS yhdistää golfaavan maailman tehden tasoituslaskennan perusperiaatteista samat ympäri maailman. Esimerkiksi ulkomailla pelatessasi muista maista olevien golfarien kanssa teidän tasoituksenne lasketaan samoin perustein.

Kolme tavallista kysymystä
”Mitä tasoitukselleni tapahtuu siirtymässä?”
On vaikea tarkasti ennustaa, kuinka uusi maailmanlaajuinen tasoituksesi tulee vastaamaan nykyistä EGA-tasoitustasi. Tasoitus voi muuttua korkeammaksi tai matalammaksi, mutta se voi myös pysyä ennallaan.

Pelaajat, joiden tasoitus on ollut aiemmin nousussa, ovat saaneet yleisesti ottaen nykyiseen tasoitukseen verrattuna korkeamman WHS-tasoituksen.

Tasoitusjärjestelmä on aina riippuvainen syöttämistäsi kierroksista. Jos sinulla on tapana rekisteröidä sekä huonot että hyvät tasoituskierrokset, sinulla on todennäköisesti hyvin todenmukainen tasoitus pelitaitoosi nähden. Siinä tapauksessa muutoksen voi olettaa pysyvän maltillisena, kun saat uuden tasoituksesi.

”Mitä tapahtuu, kun minulla on vähemmän kuin 20 rekisteröityä tasoituskierrosta siirtymään mennessä?”
Siinä tapauksessa keskiarvo lasketaan niistä tasoituskierroksista, joita sinulla on tasoitusrekisterissä. Mukaan otettavien tasoituskierrosmäärä määräytyy siihen tehdyn taulukon mukaisesti. Jos tasoituskierrosten määrä on lähellä nollaa, säädetään tasoitusta yhdellä tai kahdella lyönnillä. Jos sinulla on tasoitusrekisterissäsi alle 20 kierrosta, järjestelmä lisää sinulle yhden keinotekoisen kierroksen, joka vastaa sinun nykyistä EGA-tasoitus + 2 lyöntiä. Sitä käytetään osana laskentaa ja sen tarkoituksena on tasoittaa tasoituksen liian suurta vaihtelua tasoituskierrosten määrän ollessa vähäinen.

Jos osaltasi ei ole saatavilla tasoituskierroksia, laskentajärjestelmä ja keinotekoinen tasoituskierros varmistavat, että uusi WHS-tasoituksesi tulee olemaan sama kuin nykyinen EGA-tasoituksesi.

”Miksi tasoitukseni nousi hyvän kierroksen jälkeen?”
Tämä on keskiarvolaskennassa mahdollista, mutta harvinaista. Toisaalta yhden tai useamman huonon kierroksen jälkeen tasoitus voi edelleen pysyä samana tai jopa parantua – riippuen millainen kierros ”tippuu” pois kahdenkymmenen viimeisen joukosta.

Lisätietoja ja yhteystiedot
Jos sinulla on kysyttävää tasoituksestasi tai tasoituksesi muutoksista WHS-siirtymään liittyen, otathan yhteyttä toiminnanjohtaja Alpo Leinoseen tai sihteeri Jukka Tarjanteeseen.

Lisätietoja, esimerkkejä ja vastauksia tavallisimpiin WHS-kysymyksiin löytyy Golf.fi-sivuilta https://golf.fi/pelaajalle/tasoitusjarjestelma/whs-world-handicap-system-2020/
ja Golfliiton Youtube-kanavalla
https://www.youtube.com/watch?v=cu8alAQHAqE&list=PLNCdYMpH23OFmP8fXqOws-Fnlhr1aAbXg

Yhteystiedot

CADDIEMASTER
Tropiikin vastaanoton yhteydessä
caddie@kuusamogolf.fi
puh. 0400 215341

KUUSAMO GOLF ry
Kylpyläntie 4, 93600 KUUSAMO
Kaikki kilpailuihin liittyvät asiat hoidetaan
alla olevin yhteyksin
toimisto@kuusamogolf.fi
puh. 0400 215552

 

       Kuvia

Aukioloajat

Caddiemaster toimii 24/7 Tropiikin vastaanoton yhteydessä.