Väyläesittelyt

Petäjäkankaan kenttä kertoo tarinan

Kierros Kuusamon Petäjäkankaan golfkentällä on myös lyhyt katsaus Kuusamon erämaaluontoon ja kenttäalueen mielenkiintoiseen historiaan.

Lisäksi kenttä on Suomen korkeimmalla merenpinnasta (yli 260 metriä) sijaitseva golfkenttä, eräs pohjoisimmista (3. mahdollistaen keskikesällä pelaamisen keskiyön auringon valossa) ja eräs uusimmista (valmistunut 2013).

Etuysi kiertää kentän metsäisimmässä osassa ollen nimeltään Karhunkierros Suomen kuuluisimman vaellusreitin mukaan. Väylien nimet on valittu pääosin Karhunkierroksen tunnettujen nähtävyyksien mukaan, poikkeuksena väylä numero 8.
Takaysi vie pelaajan Kuusamon lähihistoriaan.

Väylät on rakennettu alueelle, jossa sijaitsi jatkosodan aikana Pohjois-Suomeen sijoitettujen saksalaisjoukkojen huoltokeskus. Saksan armeija rakensi eri puolille Kuusamoa runsaasti erilaisia varasto- ja majoitusrakennelmia sekä vankileirejä ja sairaalan.  Saksalaisen komendantin virasto sijaitsi Nilonkankaalla, kilometrin verran golfkentästä Kuusamon keskustaan päin. Petäjäkankaan alueella sijaitsi pääasiassa varastoja ja asumuksia sekä vankileiri. Alueella vielä näkyvät kaivannot ovat pääosin sirpalesuojia ja varastorakennelmien pohjia, mutta myös juoksuhautoja ja pesäkkeitä. Varsinainen päähuoltoasema sijaitsi n. 10 km Kuusamon eteläpuolella, Vanttajassa ja Sänkikankaalla, jonne johti myös saksalaisten Suomussalmelta Taivalkosken kautta pääasiassa vankityövoimalla rakentama rautatie, Kenttärata. Vanttajassa oli monenlaisia palveluja ja viihdytystä rintamalta lepoon tulleille joukoille, mm. kanttiineja ja jopa elokuvateatteri, jossa kuusamolaiset siviilitkin saivat käydä.

Väylä 1 - Ristikallio

Väylä 1 - Ristikallio

Kierros Petäjäkankaan kentällä alkaa Ristikalliolta.

Ristikallio on upea kalliomuodostelma Oulankajoessa ja se sijaitsee Karhunkierroksen alkupäässä, pohjois-Kuusamossa lähellä Sallan rajaa.

Tiiltä avautuu näkymä selkeänä par 4 -väylänä. Draiverilla rento avaus, väylän keskilinja antaa selkeän linjan haastamaan lippua. Oikea puoli tuo turvallisen linjan lähestyä lippua chipillä.

Par 4   Hcp 3
Valk 345 m
Kelt 339 m
Sin 288 m
Pun 284 m
                                                                                      logo Pölkky50 brodeeraus printti

kuvia  KUVIA VÄYLÄLTÄ

 

 

 

Väylä 2 - Neidonkenkä

Väylä 2 - Neidonkenkä

Neidonkenkä on pohjoisen havumetsävyöhykkeen kämmekkälaji, joka on Suomessa erittäin harvinainen ja rauhoitettu.

Haastava par 4 -väylä, avaus keskilinjan oikeata puolta antaa hyvän paikan lähestyä lippua. Vasemmalla vaanii sivuvesieste, joka ei näy avauspaikalle. Griinillä bunkkerin takana hyvin tilaa, kakkoslyöntiin mailavalinta mieluimmin lipun taakse kuin etubunkkeriin.

Par 4   Hcp 2
Valk 340 m
Kelt 329 m
Sin 263 m
Pun 255 m

kuvia  KUVIA VÄYLÄLTÄ

 

 

Väylä 3 - Jyrävä

Väylä 3 - Jyrävä

jyravaJyrävä on yhdeksän metriä korkea putous Kitkajoessa lähellä Juumaa.

Bunkkereilla vartioitu par 3 vaatii tarkan avauksen. Vastatuuli lammelta päin tuo mailavalintaan haastetta, koska tiillä ei välttämättä tiedä tuulesta mitään. Hyvä avaus palkitaan birdiellä.

 

Par 3   Hcp 8
Valk 136 m
Kelt 129 m
Sin 120 m
Pun 112 m

kuvia  KUVIA VÄYLÄLTÄ

 

 

Väylä 4 - Juuma

Väylä 4 - Juuma

juumaJuuma on luonnonkaunis kylä pohjois-Kuusamossa. Juumassa Kitkajoki levenee Juumajärveksi

Haastava par 5 -väylä, hyvällä draivilla helpottaa tuloksen tekoa oikaisemalla suon ylitse. Turvallinen pelilinja on kiertää suo oikealta. Kierto lisää matkaa, jolloin tuloskorttiin merkitään bogi. Griini on vartioitu bunkkereilla, mikä tuo griinille tuloon haastetta.

Par 5   Hcp 14
Valk 504 m
Kelt 480 m
Sin 470 m
Pun 429 m

kuvia  KUVIA VÄYLÄLTÄ

Väylä 5 - Sinipyrstö

Väylä 5 - Sinipyrstö

Sinipyrstö on harvalukuinen sieppoihin kuuluva lintu, joka houkuttelee vuosittain lukuisia lintuharrastajia Kuusamoon.

Draivaajan unelma, pitkä par 4 -väylä. Tilaa on ruhtinaallisesti. Griinin takana vastaanottava bunkkeri.

Par 4   Hcp 11
Valk 390 m
Kelt 363 m
Sin 346 m
Pun 303 m
                                                                                      logo plkky mets

kuvia  KUVIA VÄYLÄLTÄ

 

 

Väylä 6 - Oulanka

Väylä 6 - Oulanka

oulankaOulanka on 1956 perustettu kansallispuisto. Alue on ollut tunnettu kauneudestaan jo 1800-luvulta lähtien, jolloin se oli suosittu taiteilijoiden ja luonnontutkijoiden vierailukohde.

Valkealta ja keltaisilta teeltä haastava par 5 -väylä, punaisilta 120 metrin etu avauslyönnillä. Avauslyönnille hyvin tilaa. Kakkoslyöntiä odottaa keskellä väylää bunkkeri, jonka voi kiertää turvallisesti vasemmalta. Kolmas lyönti lyödään loivaan vastamäkeen. Griini on bunkkereiden vartioima, mutta sillä on hyvin tilaa.

Par 5   Hcp 6
Valk 506 m
Kelt 498 m
Sin 493 m
Pun 377 m

kuvia  KUVIA VÄYLÄLTÄ

 

Väylä 7 - Kiutaköngäs

Väylä 7 - Kiutaköngäs

kiutakongasKiutaköngäs on yli sadan metrin mittainen kuohuva koski Oulankajoessa

Mielenkiintoinen par 4 -väylä kääntyy avauslyönnin jälkeen vasemmalle. Vasemmassa reunassa avauslyöntejä ottaa vastaan väyläbunkkeri. Kakkoslyönti lyödään loivaan vastamäkeen. Griinin reunoilla bunkkerit odottavat kiertäviä lyöntejä.

Par 4   Hcp 4
Valk 341 m
Kelt 329 m
Sin 291 m
Pun 283 m

kuvia  KUVIA VÄYLÄLTÄ

 

Väylä 8 - Tiirikaiset

Väylä 8 - Tiirikaiset

tiirakaisetKahdeksas väylä kantaa nimeä Tiirikaiset. Ritva ja Auvo Tiirikainen olivat Kuusamo Golf Ry:tä edeltäneen Ruka Golf Ry:n jäsenet 1 ja 2. Molemmat ovat nyttemmin jo poistuneet joukostamme ja tämä väylä on nimetty heidän muistoaan kunnioittaen. Ritvan ja Aven osuus kuusamolaisen golf-toiminnan käynnistäjinä oli merkittävä.

Par 4 -väylä, jolla avaus vaatii draivin onnistumista. Veden ja suon ylitys vaatii takatiiltä 160 m ilmalennon. Avauksen sijoittaminen keskilinjan vasemmalle puolelle helpottaa lähestymistä griinille. Reunoilla puut varjostavat kakkoslyöntiä. Väylän oikeassa reunassa on puiden takana isot bunkkerit.

Par 4   Hcp 7
Valk 362 m
Kelt 317 m
Sin 321 m
Pun 298 m

kuvia  KUVIA VÄYLÄLTÄ

 

 

Väylä 9 - Jäkälämutka

Väylä 9 - Jäkälämutka

jakalamutkaJäkälämutkassa, Venäjän rajan pinnassa, yhdistyvät toisiinsa  Kuusamon suurimmat joet, Kitkajoki ja Oulankajoki.

Lähestytään klubitaloa, helppo par 3 -väylä. Hyvä avaus antaa helposti birdie-paikan. Iso griini tuo putille haastetta, mutta hyvä lypsy antaa parin.

Par 3   Hcp 17
Valk 161 m
Kelt 150 m
Sin 138 m
Pun 127 m

                                                                                        logo Wetteri 2 logo Neste 2

kuvia  KUVIA VÄYLÄLTÄ

Väylä 10 - Ruka

Väylä 10 - Ruka

rukaTakaysin aloittaa Ruka, joka on paitsi kentän korkein kohta myös yksi Suomen tunnetuimmista talvimatkailukohteista

Tiiltä avautuu hieno väylä. Avausta vaikeuttaa väylän vasemmalla puolella lampi, mutta hyvälle draiville on hyvin tilaa. Kakkoslyönti lyhyellä raudalla. Bunkkerit vasemmalla vartioivat griiniä. Isolla griinillä voi joutua puttaamaan pitkiäkin birdie-putteja.

Par 4   Hcp 13
Valk 289 m
Kelt 274 m
Sin 266 m
Pun 2
55 m
                                                                                      logo Ski Inn

kuvia  KUVIA VÄYLÄLTÄ

 

 

Väylä 11 - Hirsipuu

Väylä 11 - Hirsipuu

Väylän hieman karmiva nimi Hirsipuu johtuu greenin takana olevasta sota-aikaisesta hirsipuusta.

Tarkalla ja hyvällä avauksella par ja birdie ovat hyvin saavutettavissa. Avauksen epäonnistuminen saattaa tuoda korttiin isonkin luvun tällä par 3 -väylällä.

Par 3   Hcp 15
Valk 131 m
Kelt 117 m

Sin 103 m
Pun 90 m

kuvia  KUVIA VÄYLÄLTÄ

 

 

Väylä 12 - Bunkkeri

Väylä 12 - Bunkkeri

Väylällä 12 palloa lyödään kohti Bunkkeria, jossa on ilmeisesti ammusvarasto, jonka saksalaiset räjäyttivät Kuusamosta lähtiessään syyskuussa 1944.

Pitkä dogleg par 5 -väylä. Tarkka avaus antaa hyvän mahdollisuuden kakkoslyönnin sijoittamiseksi noin 100 metriin lipusta. Liian pitkä avaus jää helposti bunkkerikukkulan taakse. Griinin edessä vastaanottava bunkkeri. Pelistrategiana mailan valinta mieluummin lipun taakse kuin eteen. Par- tulokseen voi olla tyytyväinen.

Par 5  Hcp 5
Valk 498 m
Kelt 471 m
Sin 457 m
Pun 408 m

kuvia  KUVIA VÄYLÄLTÄ

 

 

 

Väylä 13 - Kenttärata

Väylä 13 - Kenttärata

Kenttärata on lyhyt par-4. Yhtä lyhyt kuin saksalaisten Jatkosodan aikana Suomussalmelta Taivalkosken kautta Kuusamoon rakentaman rautatien historia.

Kentän helpoimpia par 4 -väyliä. Hyvällä avauksella avautuu selkeä näkymä griinille, jota vartioi kaksi bunkkeria.

Par 4   Hcp 10
Valk 306 m
Kelt 294 m
Sin 287 m
Pun 239 m

kuvia  KUVIA VÄYLÄLTÄ

 

 

Väylä 14 - Paanajärvi

Väylä 14 - Paanajärvi

DSC 6946Paanajärvi on kaunis, vuonomainen järvi, jonka syvyys on enimmillään 128 metriä. Paanajärvi oli ennen sotia osa Kuusamoa. Alueluovutuksissa se liitettiin Neuvostoliittoon.

Par 3 -väylä. Lampi tuo takatiiltä uutta kutinaa avaukseen, sievä lampi on ylitettävä. Hyvä lyönti osuu helposti isolle griinille. Par-tuloksen tekeminen onnistuu usein.

Par 3   Hcp 12
Valk 184 m
Kelt 150 m
Sin 140 m
lahitapiolaPun 86 m

kuvia  KUVIA VÄYLÄLTÄ

 

 

Väylä 15 - Iso Rävä

Väylä 15 - Iso Rävä

Kirkasvetinen ja kalaisa Iso Räväjärvi on osa Kitkajoen latvavesiä.

Kentän haastavimpiin väyliin kuuluva oikealle kaartava par 4 -väylä. Hyvällä pitkällä draivilla päästään hyvälle paikalle jatkolyöntiä ajatellen. Väylän oikeassa reunassa on koko matkalla sivuvesieste. Griinille tulo vaatii matkalle normaalia isompaa mailaa, nousu griinille noin 10 meträ. Rohkea griinille tulo voi tuoda lisälyöntejä pallon mennessä sammalikkoon. Kapea väylä tuo avauslyönnille haastetta.

Par 4  Hcp 1
Valk 325 m
Kelt 308 m
Sin 290 m
hc logoPun 277 m

kuvia  KUVIA VÄYLÄLTÄ

 

 

Väylä 16 - Evakkotie

Evakkotie. Kuusamolaiset joutuivat lähtemään evakkoon kaksi kertaa, ensin Talvisodan aikana ja toisen kerran syyskuussa 1944.

Jos on draiveria säästellyt, nyt se kannatta ottaa työkaluksi avaukseen. Väylällä on tilaa riittävästi. Griinin lähestymistä vaikeuttavat griinin reunoilla olevat bunkkerit. Hyvät lyönnit palkitaan helposti par-tuloksella.

Par 4   Hcp 18
Valk 346 m
Kelt 329 m
Sin 319 m
nordeaPun 269 m

kuvia  KUVIA VÄYLÄLTÄ

 

 

Väylä 17 - Pikku Rävä

Väylä 17 - Pikku Rävä

Pikku Räväjärvi kuuluu Kitkajoen latvavesiin.

Par 4 -väylä kiertää oikealle, lampi on jälleen kierrettävä. Kakkoslyönnille on vähän hyviä lyöntipaikkoja, viettävää rinnettä riittää. Selkeän ison griinin takana on hyvin tilaa.

Par 4   Hcp 9
Valk 321 m
Kelt 304 m
Sin 276 m
Pun 265 m

kuvia  KUVIA VÄYLÄLTÄ

 

 

Väylä 18 - Kotiinpaluu

Väylä 18 - Kotiinpaluu

taajamakesaKotiinpaluu. Kuusamolaisten palatessa evakosta loppuvuodesta 1944 löysivät he Kuusamon kirkonkylän lähes täysin tuhottuna. Myös useita syrjäkyliä ja siltoja olivat saksalaiset vetäytyessään tuhonneet. Vaikeuksista ja puutteesta huolimatta jälleenrakentaminen lähti pikku hiljaa etenemään. Kovalla työllä, vuosien vieriessä, uusi kirkonkylä nousi vanhan raunioille ja elämä hiljalleen palasi entisiin uomiinsa. Tänä päivänä Kuusamo on virkeä kaupunki, jonka elinkeinoelämä perustuu pääosin matkailuun ja metsätalouteen.

Lyhyt par 5 -väylä. Onnistunut avaus antaa mahdollisuuden tulla 2 lyönnillä griinille, birdien kirjaus tuloskorttiin on mahdollista. Väylän viettävät rinteet voivat tuoda helposti muutaman lisälyönnin. Griiniä vartioi kaksi bunkkeria. 

Par 5   Hcp 16
Valk 415 m
Kelt 405 m
Sin 399 m
kuusamo hirsitalot infoPun 346 m

kuvia  KUVIA VÄYLÄLTÄ

 

Yhteystiedot

Kentän käyntiosoite Kylpyläntie 4

Caddiemaster 8-20
puh 0400 215341
caddie@kuusamogolf.fi

Kuusamo Golf ry
toimisto@kuusamogolf.fi

 

 

       Kuvia

Aukioloajat

Breikki on auki päivittäin klo 8 - 20

  ruka kuusamo  kuusamo hirsitalot info logo Pölkky50 brodeeraus printti  polkky strongw nega    nordea  lahitapiola       logo plkky mets   logo Ski Inn logo Wetteri 2logo Neste 2