Väyläesittelyt

Petäjäkankaan kenttä kertoo tarinan

Kierros Kuusamon Petäjäkankaan golfkentällä on myös lyhyt katsaus Kuusamon erämaaluontoon ja kenttäalueen mielenkiintoiseen historiaan. Lisäksi kenttä on Suomen korkeimmalla merenpinnasta (yli 260 metriä) sijaitseva golfkenttä, eräs pohjoisimmista (3. mahdollistaen keskikesällä pelaamisen keskiyön auringon valossa) ja eräs uusimmista (valmistunut 2013).

Etuysi vie pelaajan Kuusamon lähihistoriaan. Väylät on rakennettu alueelle, jossa sijaitsi jatkosodan aikana Pohjois-Suomeen sijoitettujen saksalaisjoukkojen huoltokeskus. Saksan armeija rakensi eri puolille Kuusamoa runsaasti erilaisia varasto- ja majoitusrakennelmia sekä vankileirejä ja sairaalan.  Saksalaisen komendantin virasto sijaitsi Nilonkankaalla, kilometrin verran golfkentästä Kuusamon keskustaan päin. Petäjäkankaan alueella sijaitsi pääasiassa varastoja ja asumuksia sekä vankileiri. Alueella vielä näkyvät kaivannot ovat pääosin sirpalesuojia ja varastorakennelmien pohjia, mutta myös juoksuhautoja ja pesäkkeitä. Varsinainen päähuoltoasema sijaitsi n. 10 km Kuusamon eteläpuolella, Vanttajassa ja Sänkikankaalla, jonne johti myös saksalaisten Suomussalmelta Taivalkosken kautta pääasiassa vankityövoimalla rakentama rautatie, Kenttärata. Vanttajassa oli monenlaisia palveluja ja viihdytystä rintamalta lepoon tulleille joukoille, mm. kanttiineja ja jopa elokuvateatteri, jossa kuusamolaiset siviilitkin saivat käydä.

Takaysi kiertää kentän metsäisemmässä osassa ollen nimeltään Karhunkierros Suomen kuuluisimman vaellusreitin mukaan. Väylien nimet on valittu pääosin Karhunkierroksen tunnettujen nähtävyyksien mukaan, poikkeuksena väylä numero 17 sekä kaksi väylää, joiden nimet liittyvät Kuusamon ainutlaatuiseen luontoon..

Väylä 1 - Ruka

Väylä 1 - Ruka

Etuysin ja koko pelikierroksen aloittaa itseoikeutetusti Ruka, joka on paitsi kentän korkein kohta myös yksi Suomen tunnetuimmista
talvimatkailukohteista.

rukaTiiltä avautuu hieno par 4 -väylä. Avausta vaikeuttaa väylän vasemmalla puolella lampi, mutta hyvälle draiville
on hyvin tilaa. Kakkoslyönti lyhyellä raudalla. Bunkkerit vasemmalla vartioivat viheriötä. Isolla viheriöllä voi joutua puttaamaan pitkiäkin birdie-putteja.

Katso kuvia väylältä 1 klikkaamalla tästä.

Väylä 2 - Hirsipuu

Väylä 2 - Hirsipuu

20180722 112833 netti osaTarkalla ja hyvällä avauksella par ja birdie ovat hyvin saavutettavissa. Avauksen epäonnistuminen saattaa tuoda korttiin isonkin luvun tällä par 3 -väylällä.

Väylän hieman karmiva nimi Hirsipuu johtuu greenin takana olevasta sota-aikaisesta hirsipuusta.

Katso kuvia väylältä 2 klikkaamalla tästä.

Väylä 3 - Bunkkeri

Väylä 3 - Bunkkeri

Pitkä dogleg par 5 -väylä. Tarkka avaus antaa hyvän mahdollisuuden kakkoslyönnin sijoittamiseksi noin 100 metriin lipusta. Liian pitkä avaus jää helposti bunkkerikukkulan taakse. Griinin edessä vastaanottava bunkkeri. Pelistrategiana mailan valinta mieluummin lipun taakse kuin eteen. Par -tulokseen voi olla tyytyväinen.

Väylällä 12 palloa lyödään kohti Bunkkeria, jossa oli ilmeisesti ammusvarasto, jonka saksalaiset räjäyttivät Kuusamosta lähtiessään syyskuussa 1944.

Katso kuvia väylältä 3 klikkaamalla tästä.

Väylä 4 - Kenttärata

Väylä 4 - Kenttärata

Kentän helpoimpia par 4 -väyliä. Hyvällä avauksella avautuu selkeä näkymä griinille, jota vartioi kaksi bunkkeria.

Kenttärata on lyhyt par 4. Yhtä lyhyt kuin saksalaisten Jatkosodan aikana Suomussalmelta Taivalkosken kautta Kuusamoon rakentaman rautatien historia.

Katso kuvia väylältä 13 klikkaamalla tästä.

Väylä 5 - Paanajärvi

Väylä 5 - Paanajärvi

DSC 6946Par 3 -väylä. Lampi tuo takatiiltä uutta kutinaa avaukseen, sievä lampi on ylitettävä. Hyvä lyönti osuu helposti isolle viheriölle. Par -tuloksen tekeminen onnistuu usein.

Paanajärvi on kaunis, vuonomainen järvi, jonka syvyys on enimmillään 128 metriä. Paanajärvi oli   
ennen sotia osa Kuusamoa. Alueluovutuksissa se liitettiin silloiseen Neuvostoliittoon, nykyiseen Venäjään.

Katso kuvia väylältä 5 klikkaamalla tästä.

 

  

Väylä 6 - Iso Rävä

Väylä 6 - Iso Rävä

Kentän haastavimpiin väyliin kuuluva oikealle kaartava par 4 -väylä. Hyvällä pitkällä draivilla päästään hyvälle paikalle jatkolyöntiä ajatellen. Väylän oikeassa reunassa on koko matkalla estealue. Griinille tulo vaatii matkalle normaalia isompaa mailaa, nousu griinille on noin 10 meträ. Rohkea griinille tulo voi tuoda lisälyöntejä pallon mennessä sammalikkoon. Kapea väylä tuo avauslyönnille haastetta.

Kirkasvetinen ja kalaisa Iso Räväjärvi on osa Kitkajoen latvavesiä.

Katso kuvia väylältä 6 klikkaamalla tästä.

Väylä 7 - Evakkotie

Väylä 7 - Evakkotie

Jos on draiveria säästellyt, nyt se kannatta ottaa työkaluksi avaukseen. Väylällä on tilaa riittävästi. Viheriön lähestymistä vaikeuttavat griinin reunoilla olevat bunkkerit. Hyvät lyönnit palkitaan helposti par-tuloksella.

Evakkotie. Kuusamolaiset joutuivat lähtemään evakkoon kaksi kertaa, ensin Talvisodan aikana ja toisen kerran syyskuussa 1944.

Katso kuvia väylältä 7 klikkaamalla tästä.

nordea

Väylä 8 - Pikku Rävä

Väylä 8 - Pikku Rävä

Par 4 -väylä kiertää oikealle, lampi on jälleen kierrettävä. Kakkoslyönnille on vähän hyviä lyöntipaikkoja, viettävää rinnettä riittää. Selkeän ison viheriön takana on hyvin tilaa.

Pikku Räväjärvi kuuluu Kitkajoen latvavesiin.

Katso kuvia väylältä 17 klikkaamalla tästä.

Väylä 9 - Kotiinpaluu

Väylä 9 - Kotiinpaluu

taajamakesaLyhyt par 5 -väylä. Onnistunut avaus antaa mahdollisuuden tulla 2 lyönnillä viheriölle, birdien kirjaus tuloskorttiin on mahdollista. Väylän viettävät rinteet voivat tuoda helposti muutaman lisälyönnin. Viheriötä vartioi kaksi bunkkeria.

Kotiinpaluu. Kuusamolaisten palatessa evakosta loppuvuodesta 1944 he löysivät Kuusamon kirkonkylän lähes täysin tuhottuna. Myös useita syrjäkyliä ja siltoja olivat saksalaiset vetäytyessään tuhonneet. Vaikeuksista ja puutteesta huolimatta jälleenrakentaminen lähti pikku hiljaa etenemään. Kovalla työllä, vuosien vieriessä, uusi kirkonkylä nousi vanhan raunioille ja elämä palasi hiljalleen entisiin uomiinsa. Tänä päivänä Kuusamo on virkeä kaupunki, jonka elinkeinoelämä perustuu pääosin matkailuun ja metsätalouteen.

Katso kuvia väylältä 9 klikkaamalla tästä.

     

Väylä 10 - Ristikallio

Väylä 10 - Ristikallio

Tiiltä avautuu näkymä selkeänä par 4 -väylänä. Draiverilla rento avaus, väylän keskilinja antaa selkeän linjan haastamaan lippua. Oikea puoli tuo turvallisen linjan lähestyä lippua chipillä.

Petäjäkankaan kentän takaysi alkaa Ristikalliolta.
Ristikallio on upea kalliomuodostelma Oulankajoessa sijaiten Karhunkierroksen alkupäässä, Kuusamn pohjoisosassa lähellä Sallan rajaa.

Katso kuvia väylältä 1 klikkaamalla tästä.

 

Väylä 11 - Neidonkenkä

Väylä 11 - Neidonkenkä

Haastava par 4 -väylä, avaus keskilinjan oikeata puolta antaa hyvän paikan lähestyä lippua. Vasemmalla vaanii estealue, joka ei näy avauspaikalle. Viheriöllä bunkkerin takana hyvin tilaa, kakkoslyöntiin mailavalinta mieluummin lipun taakse kuin etubunkkeriin.

Neidonkenkä (Calypso bulbosa) on pohjoisen havumetsävyöhykkeen kämmekkälaji, joka on Suomessa erittäin harvinainen ja rauhoitettu.

Katso kuvia väylältä 11 klikkaamalla tästä.

Väylä 12 - Jyrävä

Väylä 12 - Jyrävä

jyravaBunkkereilla vartioitu par 3 vaatii tarkan avauksen. Vastatuuli lammelta päin tuo mailavalintaan haastetta, koska tiillä ei välttämättä tiedä tuulesta mitään. Hyvä avaus palkitaan birdiellä.

Jyrävä on yhdeksän metriä korkea putous Kitkajoessa lähellä Juumaa. 

Katso kuvia väylältä 3 klikkaamalla tästä. 

Väylä 13 - Juuma

Väylä 13 - Juuma

juumaHaastava par 5 -väylä, hyvällä draivilla helpottaa tuloksen tekoa oikaisemalla suon ylitse. Turvallinen pelilinja on kiertää suo oikealta. Kierto lisää matkaa, jolloin tuloskorttiin merkitään bogi. Viheriö on vartioitu bunkkereilla, mikä tuo viheriölle tuloon haastetta.

Juuma on luonnonkaunis kylä pohjois-Kuusamossa. Juumassa Kitkajoki levenee Juumajärveksi

Katso kuvia väylältä 13 klikkaamalla tästä.

Väylä 14 - Sinipyrstö

Väylä 14 - Sinipyrstö

Draivaajan unelma, pitkä par 4 -väylä. Tilaa on ruhtinaallisesti. Viheriön takana vastaanottava bunkkeri.

Sinipyrstö (Tarsiger cyanurus) on harvalukuinen sieppoihin kuuluva lintu, joka houkuttelee vuosittain lukuisia lintuharrastajia Kuusamoon.

Katso kuvia väylältä 14 klikkaamalla tästä.

Väylä 15 - Oulanka

Väylä 15 - Oulanka

oulankaValkealta ja keltaisilta teeltä haastava par 5 -väylä, punaisilta 120 metrin etu avauslyönnillä. Avauslyönnille hyvin tilaa. Kakkoslyöntiä odottaa keskellä väylää bunkkeri, jonka voi kiertää turvallisesti vasemmalta. Kolmas lyönti lyödään loivaan vastamäkeen. Viheriö on bunkkereiden vartioima, mutta sillä on hyvin tilaa.

Oulanka on 1956 perustettu kansallispuisto. Alue on ollut tunnettu kauneudestaan jo 1800-luvulta lähtien, jolloin se oli suosittu taiteilijoiden ja luonnontutkijoiden vierailukohde.

Katso kuvia väylältä 15 klikkaamalla tästä.

Väylä 16 - Kiutaköngäs

Väylä 16 - Kiutaköngäs

kiutakongasMielenkiintoinen par 4 -väylä kääntyy avauslyönnin jälkeen vasemmalle. Vasemmassa reunassa
avauslyöntejä ottaa vastaan väyläbunkkeri. Kakkoslyönti lyödään loivaan vastamäkeen.
Viheriön reunoilla bunkkerit odottavat kiertäviä lyöntejä.

Kiutaköngäs on yli sadan metrin mittainen kuohuva koski Oulankajoessa.

Katso kuvia väylältä 16 klikkaamalla tästä.

Väylä 17 - Tiirikaiset

Väylä 17 - Tiirikaiset

tiirakaisetPar 4 -väylä, jolla avaus vaatii draivin onnistumista. Veden ja suon ylitys vaatii takatiiltä 160 m ilmalennon. Avauksen sijoittaminen keskilinjan vasemmalle puolelle helpottaa lähestymistä viheriölle. Reunoilla puut varjostavat kakkoslyöntiä. Väylän oikeassa reunassa on puiden takana isot bunkkerit.

Kahdeksas väylä kantaa nimeä Tiirikaiset. Ritva ja Auvo Tiirikainen olivat Kuusamo Golf Ry:tä edeltäneen Ruka Golf Ry:n jäsenet 1 ja 2. Molemmat ovat nyttemmin jo poistuneet joukostamme ja tämä väylä on nimetty heidän muistoaan kunnioittaen.
Ritvan ja Aven osuus kuusamolaisen golf-toiminnan käynnistäjinä oli merkittävä.

Katso kuvia väylältä 17 klikkaamalla tästä.

Väylä 18 - Jäkälämutka

Väylä 18 - Jäkälämutka

jakalamutkaLähestytään pelikierroksen loppua, helppo par 3 -väylä. Hyvä avaus antaa helposti birdie-paikan. Iso viheriö tuo putille haastetta, mutta hyvä lypsy antaa parin

Jäkälämutkassa, Venäjän rajan pinnassa, yhdistyvät toisiinsa  Kuusamon suurimmat joet, 
Kitkajoki ja Oulankajoki. 

Katso kuvia väylältä 18 klikkaamalla tästä.Katso kuvia väylältä 18 klikkaamalla tästä.

Yhteystiedot

CADDIEMASTER
on talvilevolla, mutta sähköposti toimii.
caddie@kuusamogolf.fi

KUUSAMO GOLF ry
Kylpyläntie 4, 93600 KUUSAMO
Toimiston sähköposti toimii.
toimisto@kuusamogolf.fi

 

       Kuvia

Aukioloajat

Caddiemaster on talvilevolla.