Simulaattori on suljettu 1.6.2021 alkaen

PALATAAN SIMULAATTORIN KÄYTTÖÖN JÄLLEEN SYKSYLLÄ

SIMULAATTORIN käyttökausi on päättynyt. Kaikkia joilla on simulaattoritiloissa bägi tai muuta omaisuutta, pyydetään hakemaan pois omaisuutensa mahdollisimman pian. Avain on myös palautettava simulaattoritilan pöydälle.

SIMULAATTORI sijaitsee Torikeskuksen alakerrassa. Käynti on Torikeskuksen takapuolella lastauslaiturilla.
KEVÄTKAUDELLA 2021 simulaattori on käytettävissä arkisin ja lauantaisin klo 7-22 sekä sunnuntaisin / pyhäpäivisin klo 9-22. Ajanvaraus suoritetaan normaaliin tapaan NexGolfin ajanvarauksen kautta.

Simulaattoritiedotteet
Simulaattori käytettävissä

SIMULAATTORI ON KÄYTETTÄVISSÄ

KEVÄTKAUDELLA 2021 arkisin ja lauantaisin klo 7-22 ja sunnuntaisin / pyhäpäivisin klo 9-22.
Ajanvaraus suoritetaan normaaliin tapaan NexGolfin ajanvarauksen kautta.

Klikkaamalla sivun oikeassa reunassa olevaa Golf simulaattori -tekstiä saat näkyviin valikon, josta pääset eteenpäin muille Simulaattori-sivuille. Samaa tulokseen pääset tästä alta.

Tällä sivulla kerrotaan lyhyesti seuran käytössä olevaan simulaattoriin liittyvistä asioista: sijainti ja käyttö, kilpailukutsut ja -tulokset. ym ym.

COVID 19 -OHJEISTUS:
Käytä vain omia mailoja ja palloja.
Huolehdi käsihygieniasta ja turvaväleistä.

Simulaattori sijaitsee Torikeskuksen alakerrassa Stemman vanhoissa tiloissa. Ovi on Torikeskuksen kirkon puoleisella sivulla lastauslaiturin luona.

Kausikortin Alpo Leinoselta tilanneet ja lunastaneet saavat numeroidun avaimen, joka sopii ulko-oveen. Ensin mennään portaat alas ja sitten sisälle suoraan edessä olevasta ovesta. Sama avain sopii myös tähän oveen kuten myös WC-tilojen oveen.

Tuntimaksulla pelaavat saavat Alpo Leinoselta koodin, jolla saa ulko-oven vieressä olevan avainlokeron auki. Sitten portaat alas ja suoraan edessä olevasta ovesta avaimella sisään. Tämän jälkeen avain on vietävä takaisin avainlokeroon seuraavia tulijoita varten.

Käytettävissä on vain simulaattoritila. Erillistä lyöntiharjoittelu- tai puttausaluetta ei ole. Bägit voi jättää simulaattoritilaan, mutta erillistä lukittavaa tilaa ei ole käytettävissä.

Simulaattoritoiminnasta antavat lisätietoja Alpo Leinonen (0400-587660), Hannu Virranniemi (0400-686220) ja Jukka Tarjanne (040-5282819).

VARAUKSET

tehdään kesäiseen tapaan NexGolfista. Varauksia tehtäessä on huomioitava seuraavat rajoitukset:

 • Koronapandemian vuoksi pelaajien määrä on rajoitettu kolmeen / lähtö
 • Tuntimaksulla saa 1-2 henkilöä varata kerrallaan vain 1 tunnin peliajan. Jos tulijoita ei peliajan päättyessä ole, voi peliaikaa jatkaa 1 tunti kerrallaan. Jatkovaraus on kuitenkin pyrittävä laittamaan näkyville Nexgolfiin.
 • Kausikortilla sekä 60- ja 30 -päivän kortilla pelaajat voivat varata suoraan 2 tunnin peliajan.
 • 3 henkilöä saa varata kerrallaan 2 tunnin peliajan. Jos tulijoita ei peliajan päättyessä ole, voi peliaikaa jatkaa 2 tuntia kerrallaan. Jatkovaraus on kuitenkin pyrittävä laittamaan näkyville Nexgolfiin.

Jos et ole aiemmin pelannut tässä simulaattorissa, ota yhteyttä Alpo Leinoseen, Hannu Virranniemeen, Jukka Tarjanteeseen tai johonkin muuhun simulaattorin tuntevaan henkilöön.

MAKSUT KEVÄTKAUDELLA 2021

 • Kausikortti maalis-toukokuu (3kk) maksaa 210 euroa ja oikeuttaa simulaattorin käyttöön 1.3.-31.5.2021
 • Kausikortti huhti-toukokuu (2kk) maksaa 160 euroa ja oikeuttaa simulaattorin käyttöön 1.4.-31.5.2021.
 • 60 päivän kortti maksaa 160 euroa ja oikeuttaa simulaattoriin 60 peräkkäisen päivän aikana.
 • 30 päivän kortti maksaa 90 euroa ja oikeuttaa simulaattorin käyttöön 30 peräkkäisen päivän aikana.
 • Juniorit (alle 18v) ja opiskelijat (18-25v) maksavat seuraavasti: 90 päivää 40 euroa, 60 päivää 30 euroa ja 30 päivää 20 euroa. Juniorikortti oikeuttaa pelaamaan ko. lukumäärän (90, 60 tai 30) peräkkäisinä päivinä.
 • Tuntihinnalla pelattaessa hinta on 10 euroa / henkilö / tunti. Pisin varausaika on 2 tuntia. Max pelaajamäärä on 3 hlöä. Laskutus tapahtuu jälkikäteen varausten perusteella Alpo Leinosen kanssa sovitulla tavalla.

Mahdolliset peliajat ovat arkisin 07-22 ja sunnuntaisin 9-22. Simuaattoritilaan saa tulla aikaisintaan 15 minuuttia ennen peliajan alkamista aamulla (06.45 tai 08.45) ja sieltä on poistuttava viimeistään 15 minuuttia peliajan päättymisen jälkeen illalla (22.15), koska tiloissa on yöaikana automaattihälytys kytkettynä päälle.

Korttien maksamisesta sekä avaimen saamisesta ja kuittaamisesta on sovittava Alpo Leinosen kanssa.

Tuntimaksulla pelaavat sopivat koodin saamisesta Alpo Leinosen kanssa.

Simulaattorin matolliselle alueelle saa mennä vain peli- tai sisäkengissä.

Laitteiden käyttö ja kytkennät ovat samat kuin aiemmin, mutta pelaajien on kuitenkin hyvä tutustua tarkoin erikseen laadittuun simulaattoritilasta löytyvään käyttöohjeeseen, joka löytyy myös klikkaamalla tästä.

Simulaattori käyttöohje

SIMULAATTORIN KÄYTTÖOHJE

GOLF-SIMULAATTORIN KÄYTTÖOHJE

ERÄÄT OLENNAISET ASIAT OVAT MUUTTUNEET, JOTEN LUE OHJE LÄPI:

 • KÄYNNISTYS: monipistorasia+projektori
 • LOPETUS: monipistorasia
 • PUTTAUS: automaattiputtaus käytössä, et voi itse putata

GOLF-SIMULAATTORIN KÄYTÖN PIKAOHJE

Järjestelmä perustuu tietokoneeseen ja kahteen High Speed –kameraan, joten kaikki kotikoneellakin tutut vaikeudet ovat mahdollisia. Ja lisäksi vielä moni muu. Tietokoneen käyttö noudattaa kuitenkin normaaleja periaatteita. Laitteistoa käytetään pienellä valkoisella kaukosäätimellä ja näppäimistöllä sekä tarvittaessa näyttöruudulla.

 1. Laitteiston tietokone on koko ajan päällä. Sitä EI SAA sammuttaa.
 1. Kun tulet paikalle eivätkä valot, näyttöruutu ja projektori ole päällä:
 • Sytytä valot ja näyttöruutu pöydällä olevan monipistorasian punaisella kytkimellä, jolloin katossa olevan alumiinipalkin valot (infrapunavalot ja yksi normaali valopiste) syttyvät. Muita valoja ei tarvita. Jos tarvitset rajoitettua yleisvalaistusta, katkaisija löytyy tulo-oven vierestä seinäsyvennyksestä kellon alla. Nämä valot voivat olla päällä myös pelattaessa, mutta niitä ei tarvita.
 • Käynnistä projektori pienellä valkoisella EPSON-kaukosäätimellä suuntaamalla se kohti katossa olevaa projektoria ja painamalla sinistä painiketta. Hetken kuluttua aloituskuva (Kuva1), jos edellinen käyttäjä on toiminut ohjeiden mukaisesti) heijastuu kankaalle.
 1. Jos haluat vain harjoitella pelaamatta mitään erityistä kenttää, voit tehdä valintasi aloitusnäytön (Kuva 1) valikosta, josta löytyy lukuisia vaihtoehtoja. Suosituin lienee VIRTUAALINEN RANGE, jossa voit harjoitella haluamillasi mailoilla aivan kuten kesä-rangellakin. Saat runsaasti tietoa jokaisesta lyönnistä. Kätisyys ja käytetty maila ovat helposti valittavissa (Kuva 2). Jokaisen lyönnin jälkeen näet sitä koskevat tiedot vasemmalla olevasta tilastosta sekä lentoradan vasemmasta alareunasta  ja oikealta (Kuva 3).
 1. Sinun on luotava pelaajaprofiili, jos et ole aiemmin pelannut tällä simulaattorilla. Tämä on selvitetty erikseen tämän ohjeen lopussa kohdassa 12. Pelaajaprofiilin luomisen jälkeen jatka kohdasta 6.
 1. Uusi pelaaminen aloitetaan aloitusnäytön kohdasta PELAA (Kuva 1).
 • Pelattava kenttä valitaan vasemman reunan ylemmästä valikosta (Kuva 4). Vaihtoehtoja on huomattavan paljon (Kuva 4).
 • Pelimuoto valitaan vasemman reunan alemmasta valikosta (normaalisti lyöntipeli, mutta vaihtoehtoja on runsaasti).
 • Voit valita pelattavaksi kaikki väylät, etuysin tai takaysin (Kuva 4).
 • Voit säätää peliolosuhteita oikealla olevasta valikosta. Muista kuitenkin palauttaa ne oletusarvoihin mahdollisen muuttamisen ja pelaamisen jälkeen (Kuva 4).
 • Pelaajat valitaan kohdasta PELAAJAT (Kuva 4) valitsemalla haluttu pelaaja ja painamalla OK. Toista valinta kaikkien pelaajien osalta ja paina sen jälkeen PELAA. Tässä vaiheessa voit myös muuttaa valitun pelaajan profiilia (esimerkiksi vaihtaa pelattavaa tiitä) (Kuvat 5 ja 6).
 • Alareunan kohdasta VAKIOASETUKSET pääset tarkastelemaan ja tarvittaessa muuttamaan tiettyjä arvoja (Kuvat 7 ja 8). Näistä tärkein on oikealla alhaalla oleva ANNETTU –lukema. Tämä on se etäisyys, jolla pallon etäisyys lipusta ratkaisee, pitääkö vielä putata vai antaako kone pallon reikään yhdellä lisälyönnillä. Käytännössä arvona käytetään usein lukemaa 1,8 metriä. Jos muutat sitä, palauta alkuarvo pelaamisen jälkeen.
 • Klikkaa PELAA (Kuva 4).
 1. Ensimmäinen tee-näkymä tulee kankaalle (Kuva 9).
 • Vasemmassa yläreunassa näkyvät koko ajan kentän nimi, reikäkohtaiset tiedot (reiän numero, par -luku ja si- eli hcp-luku), pelaajan nimi, matka reikään ja pelaajakohtainen lyöntimäärätilanne omaan par-lukuun verrattuna (lyöntipelissä) sekä järjestelmän suosittelema maila, jonka perusteella kone laskee lyönnin pituuden ja muut tiedot käyttäen kameroiden antamaa tietoa pallon lähtönopeudesta ja –suunnasta sekä pyörimisliikkeestä. Mailaa voi vaihtaa klikkaamalla sitä ja antamalla uusi maila, jonka jälkeen klikataan SULJE.
 • Lyöntivuorossa kulloinkin olevan pelaajan nimi näkyy vihreällä. Jos joku vahingossa lyö väärällä vuorolla, voidaan lyönti kumota käyttämällä jäljempänä tässä kohdassa kuvattua lyönnin uusimis- eli mulligan-järjestelyä.
 • Oikeassa alanurkassa näkyy koko ajan
  • kentän kuva
  • järjestelmän kuvittelema / suosittelema taktinen suunnitelma (lyöntisuunnat ja -matkat) (usein aivan järjettömät!!)
  • tuulen suunta ja nopeus
  • korkeusero kulloiseltakin lyöntipaikalta reikään
  • se kenttäolosuhde, missä pallo on: tee, fairway, bunker, rough, green jne.
 • Simulaattorin lyöntipaikalla näitä kenttäolosuhteita vastaavat seuraavat lyöntipaikat:
 • pallo asetetaan lyöntimattojen välissä olevalle merkitylle alueelle samaan paikkaan riippumatta siitä, missä kenttäolosuhteessa (väylä, fringe, rough, bunker) pallo on
 • pallon ellessa greenillä pallo asetetaan lyöntimaton edessä olevan mustan pisteen päälle
 • Järjestelmä (= kamerat) on herkkä sille, että pallo on oikeassa paikassa kulloistakin lyöntiä varten. Kankaan yläreunassa keskellä vilkkuu punainen valo silloin, kun palloa ei ole asetettu tai se on väärässä paikassa. Samalla punainen kolmio kankaan vasemmassa ylänurkassa palaa. Pallon ollessa oikein asetettu ja järjestelmän ollessa valmis toimimaan vilkkuva valo sammuu ja punainen kolmio muuttuu vihreäksi.
 • Pallon ollessa greenillä heijastuu kankaalle suositeltu puttauslinja (punaisena pallon puuttuessa tai ollessa väärässä paikassa ja vihreänä pallon ollessa oikeassa paikassa). Näkyvissä ovat myös tiedot puttausetäisyydestä ja korkeuseroista.
 • Oikealla kentällä lyönti suunnataan haluttuun suuntaan kentällä, mutta simulaattorissa samaan päämäärään pääsemiseksi käännetään kenttää. Lyönti siis suunnataan aina suoraan keskelle heijastettua maisemaa. Keskiviivan osoittaa edellä mainittu punainen vilkkuva valo. Kenttää käännetään muuttamalla oikean alakulman kuvan valkoisen viivan suuntaa hiiren avulla ja klikkaamalla sen jälkeen ASETA. Samalla muuttuvat etäisyyslukemat. Klikkaamalla PALAA voidaan tehty muutos kumota. Tätä menettelyä voidaan käyttää myös etäisyyksien mittaamiseen eri kohteisiin kuten bunkkereihin ja vesiesteisiin. Tuo pikkukuvan valkoinen viiva siis sama kuin tuo punaisen valon suunta.
 • Koska kysymyksessä on tietokone (joka ei tiedä mitään!), voi lyönti joskus jäädä rekisteröimättä tai kone lukee sen väärin. Tällöin voidaan tehty lyönti kumota eli antaa pelaajalle ns. mulligan klikkaamalla ensin (Kuva 9) oikean alakulman VALIKKO -painiketta ja sen jälkeen toiseksi ylimmän rivin vasemman puoleista kuviota, joka antaa uuden lyönnin kumoten samalla edellisen (Kuva 11). Tällaisia tilanteita sattuu tämän tästä eikä niitä voida välttää. Samaa menettelyä suositellaan käytettäväksi tilanteissa, joissa järjestelmä toteaa pallon menneen ulos (out), vaikka mitään valkoisia paaluja ei ole näkyvissä. Tällaisia tilanteita saattaa tulla esille hyvinkin yllättäen, kokemuksen mukaan joillakin kentillä jopa keskellä väylää!
 • Ilmakuvan väylästä ja greenistä (muoto ja kallistukset) saa näkyviin klikkaamalla (Kuva 9) oikean alakulman VALIKKO-painiketta ja sen jälkeen HELIKOPTERI -painiketta (Kuva 11). Tämä toiminta suoritettuna kesken väylän pelaamisen kumoaa samalla väylällä tehdyt aiemmat lyönnit, joten se pitää tehdä ensimmäistä lyöntiä. Helikopteria kannattaa siis käyttää ennen ensimmäistä lyöntiä ja toisaalta tilanteissa, joissa väylä halutaan aloittaa alusta uudestaan.
 • Pallon mennessä vesiesteeseen on aina heti lyönnin jälkeen tehtävä sama valinta kuin kesälläkin: dropataanko pallo vai lyödäänkö seuraava lyönti edellisen lyönnin paikalta. Lisäksi valintamahdollisuutena on uusi lyönti eli mulligan.
 1. Jokaisen lyönnin jälkeen tulevat kankaalle näkyviin (Kuva 12) seuraavat tiedot:
 • alareunaan vasemmalle pallon lentorata
 • alareunaan keskelle lyönnin pituus ja lyöntivuorossa seuraavana olevan pelaajan nimi
 • keskelle kuva mailan ja lavan tulokulmasta pallolle suhteessa ideaalitilanteeseen (maila ulkoa sisälle tai sisältä ulos) (lapa suljettu tai auki)
 • ylös suuri määrä dataa (mm. ylimpänä vasemmalla mailan pään nopeus ja sen alla pallon nopeus).

Käytännössä kuvan esilläoloaika on erittäin lyhyt, joten niistä ehtii huomioida vain osan.

 1. Hiiren merkki kankaalla pyrkii joskus häviämään. Klikkaamalla hiiren oikeanpuoleista painiketta tulee hiiren merkki keskelle kangasta, mistä se on helposti jälleen siirrettävissä halutulla tavalla. Se saattaa myös muuttua vaikeasti havaittavaksi haravan kaltaiseksi merkiksi, joka jonkin ajan kuluttua muuttuu takaisin nuolimaiseksi.
 1. Kun koko valittu reikämäärä on pelattu, tulee näkyviin pelaaja- ja väyläkohtainen tilastonäyttö (Kuva 13). Voit myös tarkastella pelaajakohtaisia tietoja klikkaamalla PELAAJA DATA (Kuva 13). Tällöin saat näkyviin paljon mielenkiintoista dataa pelisi onnistumiseen liittyen (Kuva 14). Poistu näytöstä painamalla POISTU.
 1. Kun lopetat pelaamisen,
 • poista pelaajalistalla olleet nimet klikkaamalla nimiä ja painamalla POISTU
 • palauta yleisiin asetuksiin mahdollisesti tekemäsi muutokset (esim. ANNETTU-lukema = 1.8m, sääolosuhteet, rangen vasen-kätinen/oikeakätinen asetus ym)
 • jätä viimeiseksi kuvaksi aloitusnäyttö (Kuva 1) (vasemmassa reunassa valikko, jossa ylimpänä PELAA.
 1. Jos et ole aiemmin pelannut tällä simulaattorilla, Sinun on luotava oma palaajaprofiilisi.
 • Klikkaa hiirellä aloitusnäytön kohtaa PELAAJADATA (Kuva 1) ja sen jälkeen LUO UUSI PELAAJA (Kuva 5).
 • Kirjoita nimesi siinä muodossa, missä haluat sen näkyvän pelaajalistassa ja pelaajana, paina OK.
 • Valitse käyttämäsi mailat. Niitä on oltava 14, joten vaikka et käyttäisikään niitä kaikkia, on 14 mailaa merkittävä.
 • Valitse käyttämäsi tee, kätisyys ja tasoitus sekä sukupuoli.
 • Muita tietoja ei tarvitse antaa, mutta …
 • Klikkaa OK.
 • Voit myöhemmin vapaasti muuttaa antamiasi tietoja joko aloitusnäytön kohdasta PELAAJA DATA tai muun näytön kohdasta MUOKKAA PELAAJAA.
 1. Jos jälkeesi ei välittömästi ole tulossa muita pelaajia,
 • Sammuta projektori, valot ja näyttöruutu laitepöydällä olevan valkoisen monipistorasian punaisella kytkimellä.
 1. Pelaa-valikon (Kuva 4) kohdassa Vakioasetukset (Kuvat 7 ja 8) voit vaihtaa useita pelaamiseen liittyviä asetuksia kuten
 • oikeakätinen ja vasenkätinen
 • sääolosuhteet
 • automaattiputtaus on/off ON NYT KÄYTÖSSÄ
 • annettu = etäisyys jolta kone puttaa automaattisesti sisään yhdellä lyönnillä
 • ym ym ym

Oletusarvoja ovat

 • oikeakätinen
 • automaattiputtaus on
 • etäisyys 1,8 m

Jos muutat näitä, palauta ne alkuperäisiksi lopetettuasi pelaamisen.